Povratak u klupe u Austriji: Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati početak škole

Ministar obrazovanja Austrije Hajnc Fasman najavio je danas normalan početak školske godine, bez podela razreda na manje grupe i nastave u smenama, uz praćenje “korona semafora”.

Fasman je, na konferenciji za štampu, objasnio da će nastava od kuće biti uvedena samo u slučaju regionalnog povećanja broja infekcija, to jest kada „korona semafor“, koji je uvela austrijska vlada za praćenje situacije u svakoj opštini, bude bila u „crvenom“.

Za đake sekundarnog obrazovnog nivoa od 14 godina starosti učenje na daljinu moglo bi se primeniti već kada semafor bude na „narandžastom“.

Inače „korona semafor“ je trenutno u eksperimentalnoj primeni, a najavljeno je da će početkom septembra početi normalna primena, pa još nije konkretno jasno kako će izgledati i njegove posledice po škole.

Fasman je kazao da je neophodno da se dobiju jasne definicije o tome od kada se boje na „semaforu“ menjaju.

„Od jeseni želim normalan rad školama“, objasnio je dodajući da to znači bez smena i bez deljenja razreda u manje grupe.

Kazao je da će se izbegavati kompletno zatvaranje škola.

Ukoliko „korona semafor“ bude na crvenom svetlu to bi značilo potpno zatvaranje jedne opštine, a to bi značilo i zatvaranje škola na toj teritoriji, to jest učenje od kuće.

Što se tiče sportskih aktivnosti one će se održavati samo napolju i to bez kontaktnih sportova.

Fasman je objasnio da je planirano da se u školama kontakt đaka ogranični pre svega na razred koji pohađaju, kako bi se mogućnost širenja virusa ograničila.

Ukoliko neki đak ima simptome oboljenja on mora ostati kod kuće, a u slučaju da se simptomi pojave u školi on će biti izolovan i biće informisane zdravstvene vlasti, koje odlučuju o daljem delovanju.

Svake tri nedelje, kako je najavio Fasman, biće sprovedeno testiranje oko 15.000 đaka i 1.200 nastavnika u 250 škola širom Austrije, kako bi se pratilo stanje.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Original Article