Postavljena ploča u znak sećanja na Srpsku narodnu školu u Dardi

Veće srpske nacionalne manjine opštine Darda u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Darda i uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, postavilo je prigodnu mermernu spomen ploču na zgradu crkvenog doma u Dardi u kojoj se od 1852. godine, kada je zgrada izgrađena pa do 1919. godine nalazila i delovala Srpska narodna škola.

U Kraljevini SHS/Jugoslaviji i nakon Drugog svetskog rata, u zgradi je nastavila sa radom Državna narodna osnovna škola sve do 1964. godine kada je sagrađena današnja zgrada Osnovne škole u Dardi. Istražujući letopise SPC u Dardi za monografiju darđanski paroh u penziji protojerej-stavrofor Mihajlo Marijanac naišao je na tragove da prva organizovana škola u Dardi postoji od 1722.godine i to na nemačkom jeziku. Darda je krajem 18. veka bila multietnička varošica i imala tri konfesionalne škole, pravoslavnu na srpskom jeziku, rimokatoličku na mađarskom i protestantsku na nemačkom.

Tokom 19. veka dolazi do izuzetnog napretka u razvoju školstva pa je tako u Dardi srpska veroispovedna škola radila u novoj zgradi koja postoji od 1852. godine, a koja je bila u vlasništvu crkvene opštine. Prema rečima Marijanca najstarija fotografija za Srpsku osnovnu školu datira iz 1904.godine. Ulaskom Baranje u Kraljevinu SHS ona se naziva državna osnovna škola u kojoj se nastava drži na srpsko/hrvatskom jeziku, a delovala je od 1919. do 1946. godine.

U februaru 1946. godine čestica na kojoj se nalazila škola oduzeta je crkvi, i upotrebljena je za potrebe mesne škole. U toj su zgradi bile dve učionice i stan za učitelja, a u dvorištu šupa za drva, toaleti i ostalo. Marijanac kaže da je ta škola radila do otprilike 1956. ili 1957.godine. Nakon što je spomenuta čestica oduzeta crkvi pripala je mesnoj zajednici, o čemu postoji i dokumentacija, u koju je darđanski paroh imao uvid.

Paroh Marijanac takvo je stanje zatekao i, kako kaže, tako je trajalo sve do 2005.godine kada su zemljište i zgrada vraćeni crkvi. Danas je na tom prostoru, od nekadašnjih učionica, izgrađena kancelarija crkvene opštine i velika sala koja služi u raznim verskim prilikama.

The post Postavljena ploča u znak sećanja na Srpsku narodnu školu u Dardi appeared first on srbi hr.

Original Article