Porta puna čorbanca

porta-puna-corbanca

D. Pašić

Probali svaki uzorak: Žiri je u parohijskoj sali doneo odluku

Predivno druženje u porti hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu u takmičenje u kuvanju čorbanca okupilo je rekordan broj ekipa. Čak 33 tima su od ranog jutra u kotlićima počela da pripremaju čorbanac. Među njima i austrijska ekipa Rudis tim, čiji su članovi bili oduševljeni brojem učesnika i ambijentom. Oni su i prošle godine bili u porti hrama.

– Zaista je bilo zadovoljstvo opet biti ovde. Proveli smo predivno pre podne i verujem da ćemo doći i sledeće godine – poručila je Eda Simon, član ekipe Rudis tim, koji su još činili Franciska i Rudolf Gaj.

Dok je u predivnom hramu trajala liturgija u porti su se takmičari “utrkivali” ko će skuvati ukusnije jelo. Oko podneva je krenulo ocenjivanje. Nije bilo jednostavno tročlanom žiriju iz Šapca da izabere najbolji čorbanac. Sveštenik Tomislav Lukić, Hadži Milica Ranković i Tihomir Ninković su u parohijskoj sali imali mogućnost da probaju uzorak svakog od 33 čorbanca pre nego što su na kraju doneli odluku.

– Odlučle su nijanse. Jednostavno svi učesnici su zaslužili pohvale za pripremljen čorbanac – rekao je prota Lukić, saopštivši da je ekipa BMR skupila najviše bodova od žirija.

Kotlići za najuspešnije: Ekipa BMR dobila najviše bodova

Saša Rašković, vođa pobedničke ekipe da su došli pre svega zbog druženja.

– Ova pobeda nam je najbolja nagrada za uložen trud – poručio je Rašković, koji je sa Mališom Jankovićem i Aleksandrom Jokovićem činio ekipu BMR.

Nekako je nezamislivo da ovakva tradicionalna manifestacija prođe bez Tihomira Veličkovića, odnosno njegove familije, koja nesebično pomaže parohiju u Lincu.

– Bilo nam je zadovoljstvo da se opet družimo i da je sve proteklo kako i dolikuje ovakvim manifestacijama. Drago mi je da je bilo toliko ekipa što govori da ova manifestacija ima budućnost – poručio je Veličković, koji je bio u srpskoj narodnoj nošnji.

Tihomir Veličković (prvi zdesna) sa najbližima

Nadležni sveštenik Dragan Mićić se u ime parohije zahvalio svim učesnicima kao i gostima iz Šapca.

– Okupila nas je ljubav i vera i neka tako ostane. Posebno smo zahvalni članovima žirija koji su doputovali iz Šapca. Dugo godina se poznajemo i drago nam je da smo ih ugostili posebno na ovakvom događaju. Još jednom veliko hvala u ime Crkvene opštine Linc svim učesnicima – naglasio je prota Mićić.

Protoprezviter Zoran Vrbaški je uručio zahvalnice gostima iz Srbije i predstvnicima svake od ekipa, a tri prvoplasirana tima su dobila i vredne poklone, kotliće za kuvanje.

Sve je ulepšano veseljem uz narodnu muziku koju su izvodili Miloš i Neša.

Učesnici

Posebna zahvalnost članovima Srpske pravoslavne omladine

Čak 33 ekipe su se prijavile za ovogodišnje takmičenje i to najviše od kada se održava ova već tradicionalna manifestacije. Na 13. po redu takmičenju su bile ekipe: 200 iz mesta, Drugari, Majstori, Dnevna doza čorbanca, Vikendaši, SK Mlava, Braća Ristić, SK Gornjak, Rudis Tim, Opuštena varijanta, Čokordinci, Lazar, Ozrenci i Krajšnici, Ekipa iz principa, SKSK “Nikola Tesla”, Kafe King, Vidovdan I, Vidovdan II, Pinkert, Republika Srpska Lakirhen, SK Ostrog, Veterani, Vojvođani, Građevnici, Tri šešira, Bajkeri, BMR, Plavi Dunav, Čupavi, Vojvodina, Moleraj Simić, Tri S i Srpska pravoslavna omladina Linc.

U školi 49 učenika

Počela nastava: Svake godine više đaka

Kao i prethodnih godina, pri hramu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca počela je nova školska godina u Prosvjetinoj školi srpskog jezika i veronauke koju pohađa 49 učenika. Tim povodom je služen priziv Svetog duha na učenike na kraju liturgije. Prvi čas veronauke počeo je molitvom “Oče naš”, a učiteljica veronauke Željka Jovanović je sa đacima razgovarala o Zadušnicama, molitvi i paljenju sveća za zdravlje i upokojene. Časove srpskog jezika drži učiteljica Milana Vučić, a prvi čas je protekao u upoznavanju i crtanju.

Detaljnije