Pomoc braci svuda i svetu

Srpska bratska pomoc, humanitarna organizacija koja deluje pri crkvi Svetog Save na Valing rodu u Klivlendu, proslavila je svoju krsnu slavu Sretenje gospodnje.
Nakon secenja slavskog kolaca, u velikoj sali je služen slavski rucak koji su pripremile clanice Kola srpskih sestara. Domacin slave bio je predsednik Srpske bratske pomoci <đŽ>ivorad Peric. Za glavnim stolom, pored mesnog paroha, protojereja stavrofora đura Majerle, sedeli su sveštenik iz Gacka u Hercegovini, protojerej stavrofor Stanislav đuric, i poddakon LJubiša, potpredsednik Crkveno-školske opštine Zoran Zlojutro i predstavnici nacionalnih i humanitarnih organizacija. Govoreci o radu Srpske bratske pomoci od osnivanja do danas, predsednik <đŽ>ivorad Peric je rekao da broj clanova opada, a da omladina nije zainteresovana da radi u ovoj organizaciji.
– Nekada je u Klivlendu ovaj odbor bio veoma veliki po broju clanova. Mnogi su umrli, ali i smanjio se broj šticenika.
Šticenici Srpske bratske pomoci bili su u Nemackoj i drugim zapadnim zemljama.
Organizacija je, kako je rekao, formirana pre 50 i više godina da pomogne sunarodnicima koji su ostali u Nemackoj, a zatim je omladini koja je iz srpskih krajeva pedesetih godina prošlog veka bežala preko granice slata pomoc u logore.
Protojerej stavrofor Stanislav đuric zahvalio se svojim domacinima u Klivlendu.
– Ja sam sveštenik u Gacku, odrastao sam u okolini Sarajeva. Došao sam ovde sa jednim razlogom koji nije lep, ali ste me vi obradovali zajedno sa ocem đurom, jer sam naišao na bracu koja su raširenih ruku docekala mene i moju familiju. Rekli ste da imam ovde mesta koliko budem trebao. Ali nadam se da necu dugo ostati. Moja jedanćstogodišnja kcerka operisana je nedavno dva puta na klivlendskoj klinici i treba za nekoliko meseci još dva puta. Hvala vam, braco i sestre, što ste ovde pokazali bratsku ljubav. Samo želim da vam se zahvalim i ovaj veliki praznik da bude svima na radost.
Otac đuro Majerle je, iznoseci podatke o pomoci ove crkve ratom ugroženom narodu u otadžbini, u iznosu od preko milion dolara, kao i sponzorisanju dece koja su stizala na lecenje na klivlendsku kliniku. Zamolio je predsednika Humanitarnog fonda Rada Vujovica da preda ocu Stanislavu kratkorocnu pomoc od 1.000 dolara, što je ovaj i ucinio.

Humanitarna vecera 28. februara

U velikoj sali crkve Svetog Save na Valing rodu 28. februara ce se održati vecera sa koje ce sav prihod biti namenjen ocu Stanislavu i njegovoj kcerki koja se leci na klinici u Klivlendu, najavio je protojerej-stavrofor đuro Majerle.