Policija varala kazna nevažeća

Jedan Bečlija je dobio kaznu zbog odbijanja alko-testa, ali je sud poništio kaznu, jer je policija pokušala da ga prevari.

Bečlija je početkom septembra sa prijateljima konzumirao alkohol, nadomak svog automobila, koji je bio otključan sa spuštenim prozorima. Stanari okolnih zgrada su pozvali policiju zbog buke, a prilikom dolaska patrole čuvari reda su odmah upitali ko je vlasnik automobila.

Brzo je došlo do “verbalnog” okršaja građana i policajaca, koji su tražili da se zatvore prozori automobila i vozilo zaključa.

Na to je Bečlija seo u kola i ključem aktivirao elektroniku, kako bi zatvorio prozore, ali nije aktivirao i motor vozila. Policajci su, zatim, od njega odmah zatražili alko-test, ali on je to odbio i pobegao. Međutim, bekstvo mu nije pomoglo, jer je dobio kaznu na kućnu adresu zbog upravljanja vozila pod dejstvom alkohola.

Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.600 do 5.900 evra, odnosno dve do šest nedelje zatvora. Bečlija nije želeo da prihvati kaznu i uložio je žalbu nadležnom sudu.

Sud je najpre delimično dao za pravo Bečlija, i promenio objašnjenje policije od “pokušaja da upravlja vozilom” u “pokretanje motora” i umanjio kaznu. Međutim Bečlija ni time nije bio zadovoljan pa se žalio Višem sudu, koji je trebalo da odluči da li je aktiviranje elektronike ključem i pokretanje vozila.

Sada je ponovo došao do zaključka da je okretanje ključa bilo delovanje koje je moglo ukazivati na nameru upravljanje vozila, ali sve zavisi od okolnosti. U slučaju Bečlije on nije preduzeo nikakvo delovanje koje je najavljivalo pokretanje vozila, jer nije startovao motor. On je, ističe sud, samo poslušao policajce i zatvorio prozore. Kazna policije je ukinuta, i pokrajina Beč mora da plati sudske troškove u visini od 1.346,40 evra.

Чланак Policija varala kazna nevažeća се појављује прво на Vesti online.