Pola veka Folklorne grupe „Oplenac“ iz Čikaga

IGROM I PESMOM „PROŠETALI“ KROZ SRBIJU

Folklorna grupa „Oplenac“ koja deluje pri hramu Svetog Jovana Krstitelja u čikaškom naselju Belvud u subotu 11. novembra 2017. godine obeližila je pola veka postojanja. Jubilej je obeležen  celovečernjim koncertom na kome su članovi ove folklorne grupe, od najmlađih do veterana, igrama i pesmom „prošetali“ kroz Srbiju. Tako su posetioci u prepunoj sali mogli da uživaju u igrama sa Kosova, igrama iz Šumadije, Vranja, Leskovca, Vlaškim i igrama iz Zapadne Srbije, Nikšića, Srema i drugim.

-Trebamo da budemo srećni što naša deca čuvaju sve ono što su nam ostavili preci. Trudimo se da u ovoj zemlji budemo najbolji ambasadori našeg naroda, da tuđe poštujemo, a sa svojim da se ponosimo. Neophodno je da nove generacije koje uzrastaju u Americi kroz svoju crkvu i veru grade nove mostove. Ovde, daleko od Zavičaja, učimo našu decu našem jeziku i istoriji sa željom da tako sačuvaju svoje korene. Cilj osnovanja filklornih grupa pri crkvama ovde u dijaspori je da naši mladi naraštaji uče odakle su, ko su, da čuvaju svoje običaje, ali i da stiču nova prijateljstva. Jedino na taj način ćemo se ovde održati, poručio je starešina hrama Sveti Jovan Krstitelj iz Belvuda Savo Bosanac.

Čestitke za jubilej vladike Srednjezapadnoameričkog Longina preneo je iguman manastira Nova Gračanica Serafim Baltić koji je predvodio i čin osvećenja slavskog kolača.

Više od 17 godina koreograf Folklorne grupe „Oplenac“ je Svetlana Aleksić. Do dolaska u Ameriku ona je bila član KUD-a „Abrašević“iz Valjeva.

-Prenoseći deci jedan od najlepših delova srpske tradicije ispunjavale su mi dušu i duše generacija koje sam učila. Nastupamo, putujemo, skalapo prijateljstva i uspomene za ceo život, naglasila je ona.

Folklorna grupa Crkveno-školske opštine „Svetog Jovana Krsitelja“ iz Belvuda kraj Čikaga okuplja iše od 100 članova, od najmlađih, predškolskog uzrasta, pa do veterana. Ona je mesto gde se mladi okupljaju i druže, rekao je predsednik Društva Saša Ivanković koji je izneo kratak pregled pedesetogodišnje istorije ove folklorne grupe nabrajajući brojna mesta gde su gostovali. On je zahvalio svima koji su pomogli rad Drušva, a najzaslužnijima je uručio zahvalnice. Među njima je bio i Ljubinko Špegar voditelj programa jubilarnog kocnerta i dugogodišnji predsednik „Oplenaca“.

S. Dančuo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.