Podrška matice presudna

„Mi se trudimo da što je moguće više uradimo na zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, međutim to ide veoma teško. Mi taj problem ne možemo rešiti bez pomoći matične države, a ta pomoć je potpuno izostala. Gotovo da nema nikakvog odnosa prema problemu očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu“, kaže za Program za dijasporu RTS-a dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta, Podgorica. 

„U Sloveniji situacija nije nimalo sjajna, s obzirom na to da mi nemamo školu srpskog jezika koja bi bila pri osnovnim školama, ili određeni predmet koji bi bio pokrenut kod nas. Bile su inicijative, ali do toga nije došlo. Tako da smo se snalazili u okviru raznih udruženja, društava. Mi smo u Kopru pokrenuli pre sedam godina radionice koje su posle prerasle u školu, ali opet neformalnog oblika. Pokušali smo u nekim našim mogućnostima, konkretno u Kopru da se to desi, međutim nismo bili podržani. Za razliku od drugih etničkih zajednica koje imaju svoj jezik u osnovnim školama, mi nismo dobili tu mogućnost, a Srba je, verovatno znate, najviše od svih etničkih zajednica. Zapravo, u Sloveniji i nemamo naše obrazovanje“, konstatuje dr Vesna Bajić Stojiljković.

„Uloga medija u očuvanju jezika, pisma i kulture je izuzetno značajna, i u zemlji, a posebno u inostranstvu. U zemlji postoje i drugi mehanizmi, druge institucije, ali preko medija u inostranstvu naša dijaspora i ljudi u rasejanju, najbolje mogu, ne samo da čuju, ne samo da se sretnu sa jezikom i pismom, nego da shvate sve vrednosti onoga što u stvari rade. Jer oni su neko ko je ta poslednja i najjača, najkvalitetnija veza naše dijaspore. Zato Ministarstvo spoljnih poslova i prepoznaje ovakve konferencije, podržava i ovakve projekte, jer smo duboko uvereni da oni koji su promoteri ovih vrednosti u svetu, moraju da imaju podršku, a mediji sigurno zbog njihove prohodnosti, dostupnosti i najšire moguće komunikacije koju ostvaruju imaju tu posebnu ulogu i značaj“, rekao je Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova na osmoj Konferenciji medija dijaspore i Srba u regionu.

Sa sagovornicima je razgovarala Milena Vujović.