Počast srpskim heroinama

Vesti

Oduševile publiku: Vjera i Marija su dobile buran aplauz

U Srpskom kulturnom centru u Parizu izvedena je predstava “Dve žene i jedan rat”, fascinantna životna priča o dve srpske dobrotvorke iz Velikog rata – Mabel Grujić i Jeleni Lozanić.

Pariska publika imala je samo pozitivne impresije o predstavi u kojoj su glavne uloge igrali Vjera Mujović, Marija Bergman i Petar Arsić. Po tekstu Jelene Kajgo a u režiji Aleka Conića ovaj komad govori o prijateljstvu srpskog i američkog naroda tokom Velikog rata, koje se ogleda u sudbini dve žene, čije je dugotrajno zalaganje za Srbiju pomoglo širenju diplomatskih misija širom sveta.

Konzulka Bečanović i Vjera Mujović
Sa zemljacima: Toplica, Vjera, Dejan, Marija i Dejan

Jedna je Amerikanka – Mejbl Danlop Gordon Grujić, udata za srpskog diplomatu Slavka Grujića, a druga je Srpkinja, Jelena Lozanić, kasnije udata za najvećeg američkog dobrotvora srpskog naroda Džona Frotingema. One su pravi primer zaboravljenih srpskih heroina, gurnutih u tišinu i zaborav. Malo je poznato da su Mabel Grujić, prozvali srpskom Jovankom Orleankom, a jedna od najvećih zasluga nje i supruga Slavka, bila je animiranje Karnegi fondacije da 100. 000 tadašnjih dolara izdvoji za izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu. Jelena Lozanić je spasila mnoge siročiće osnovavši domove za ratnu decu i aktivno pomagavši u lečenju ranjenika.

Zaboravljene sudbine ove dve dobrotvorke srpskog naroda dočarale su glumice Vjera Mujović kao Mejbl i Marija Bergam kao Jelena. Petar Arsić je glumio batlera Džejmsa.

Osim naših ljudi predstavu su gledali i Francuzi, a u publici su bile i Bojana Kondić Panić, ambasadorka Bosne i Hercegovine u Francuskoj i Branislava Bečanović, konzulka u Ambasadi Srbije.

– Sjajna predstava, oduševljena sam, ovo zaista vredi videti, a Vjeru inače dugo poznajem – izjavila je Branislava Bečanović.

– Tužno je kako olako zaboravljamo istoriju. Hvala Domu Jevrema Grujića u Beogradu, gde se inače igra ova predstava, što čini sve da ovim izuzetnim heroinama oda počast za sve zasluge – izjavila Katarina Mijić, rukovodilac Školskog centra “Jelena Anžujska” u Parizu.

Toplica Vuksanović, naš Parižanin impresioniran je glumačkim talentom Vjere Mujović.

– Gledao sam je ovde u KCS pre nekoliko godina u takođe sjajnoj predstavi “Mala crna haljina” sa Radom Đuričin.

Tema predstave ganula posetioce

Prvi put u KCS

Marija Bergman, glumica koju je publika zavolela kao fatalnu Maju Davidović seriji “Senke nad Balkanom” u Pariz je doputovala sa suprugom i decom. Iako je jedno vreme živela u Gradu svetlosti ovo joj je prvo gostovanje u Kulturnom centru Srbije.

Detaljnije