Племство је стање духа

Племство-је-стање-духа

понедељак, 26.02.2024,  09:46 -> 12:45

Племство је стање духа

Грофица Софија ди Гарофани је уметница необичне биографије. Рођена је у Сјеници, у Италију је отишла да научи језик, тамо је упознала будућег супруга и удајом стекла титулу. Преселила се у Француску где је живела породица њеног мужа, тамо је родила троје деце, а затим уписала Примењену академију и почела да се бави таписеријом налазећи инспирацију у родном крају.

Привилегија је причати о грофици Софији ди Гарофани, пореклом из Сјенице, која већ пет деценија живи у Паризу у делу дворца мадам Помпадур који се простире на 200 хектара.

Ова ретко успешна и хумана, а надасве природна и скромна жена врцавог духа, вишестрана и школована уметница, предавала је таписерију на париској Академији примењених уметности, сликар је картониста, неуморно деценијама ствара таписерије, пастеле по таписеријама, керамику и текстил за високу моду.

Председница је и оснивач уметничког атељеа у дворцу у Паризу Фондација традиција Француза и Срба, комесар је уметничких салона у Паризу, директорка галерије итд…

Имала је преко 200 изложби широм света и организовала преко 100 хуманитарних акција за Србију, Црну Гору, КиМ.

Проглашавана је женом године и женом деценије у дијаспори.

„Скромност није више врлина, али наравно да су то чинили због заслуга и свега што сам допринела промоцији културе, традиције, а исто тако и просветитељства и за трећу генерацију и све оно што представља српску културу, и наравно, француско српску културу у Француској, а такође у Србији“, каже уметница.

Да подсетимо да сте рођени у Немањићкој постојбини, између два манастира, и да сте то уткали у Ваше радове и пронели широм света…

„Осим привилегије простора где је Србија средњовековна која је ипак у оно била авангарда и била претеча Западу и носим срж која је упита са тих простора и није ми било тако тешко да опстанем у једној Меки као што је Париз, једна светска метропола. Али, мени су значајније хуманитарне акције, сваке године ја сам специјалном везом „Бакама у завичај“ око 700 деце, од Љубљане до Београда остављала својим рођацима“, каже грофица ди Гарофани.

Оснивали сте и фондације?

„Па све то иде једно са другим, ако хоћете да се уобличи тај пројекат који је окренут доброчинству. А што се тиче дијаспоре, моја професија ме је обавезивала да у дијаспору укључим уметност, стваралаштво и културу“, каже грофица Гарофани.

Грофица Софија Ћук ди Гарофани живи на релацији Херцег Нови, Београд, Париз. Ова српска хероина, уметница, доброчититељ и родољуб, ауторка је чувених таписерија „Српска Герника“, „Сарајевска типоманија“ и „Бартоломејска косовска ноћ ММ“ алузија на Медлин Олбрајт и Катарину Медичи. Неке њене таписерије су под заштитом француске државе, попут Да Винчијеве Мадоне.

Софија ди Гарофани је добитница многих награда од стране наше дијспоре, али и Медаље за заслуге од државе Француске и низа других одликовања.

Detaljnije