PISMO SRPSKIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA IZ DIJASPORE

PISMO SRPSKIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA IZ DIJASPORE

AHTISARI OTIMA POKRAJINU

Preporuke Martija Ahtisarija da se Kosovo i Metohija izuzmu iz Republike Srbije i ostvari „postepenu nezavisnost“ direktno su u sukobu sa međunarodnim pravom, ocenile su srpske nevladine organizacije i udruženja: Fond istine, Srpski sabor Dveri, Svetski sabor Srba, Nemačko-srpska Komisija za dostojanstvo pravde, kao i udruženje Srba „Nemanja“ iz Bilefelda. Te organizacije uputile su pismo u kojem objašnjavaju svoj stav po pitanju Kosmeta generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, generalnom sekretaru NATO-a Japu de Hop Sheferu, Havijeru Solani i premijeru države Izrael Ehudu Olmertu.
U pismu se ukazuje da je predlog Martija Ahtisarija „nedopustiv presedan“ i apeluje da se spreči „varvarizaciju međunarodnog prava – jer bi nametnuto rešenje dovelo do permanentne destabilizacije u regionu“, a „bilo bi podložno reviziji“.
„Od dolaska Misije UN-a (1999. godine) sa zadatkom da uvede red i zakon u srpsku južnu pokrajinu, ubijen je 931 Srbin (počinioci nisu nikada pronađeni). Od 1999. do februara 2007. izvedeno je 7.000 napada na Srbe, od čega 4.585 vatrenim oružjem. Nepoznata je sudbina 2.488 osoba srpske nacionalnosti, a 20.000 Roma je proterano sa Kosova i Metohije“, navodi se u pismu.