Песнички сусрети „Лазар Вучковић“ на Косову и Метохији

Песнички-сусрети-„Лазар-Вучковић“-на-Косову-и-Метохији

уторак, 31.10.2023,  16:47 -> 23:43

Песнички сусрети „Лазар Вучковић“ на Косову и Метохији

Овогодишњи традиционални Песнички сусрети „Лазар Вучковић“, у знак сећања на прерано преминулог песника Лазара Вучковића, одржани су 10. и 11. октобра. На њима је учествовао и наш колега, песник Владан Ракић.

Овогодишњи традиционални 55. песнички сусрети Лазар Вучковић, у знак сећања на преано преминулог песника Лазара Вучковића, који се 1966. године, у својој 29. години утопио у Охридском језеру, заједно са песником Блажом Шћепановићем, отпочели су полагањем венца на његовом споменику на гробу у родном Горњем Селу, подно Шар планине.

Потом се песнички караван обрео у Богословији у Призрену, где су наступили наши познати песници, да би у Културном центру у Грачаници, након откоса поезије низа песника, награда Лазар Вучковић била уручена овогодишњем славодобитнику Пери Зупцу, а који се том приликом публици обратио дирљивим говором.

„И због Латара и због Грачанице и Косова и Метохије и Призрена осећам се радосно и поносно…добио сам много награда, имам 78 година, а ово је 79. награда. Таман на време. Лепо је и свечано, у Призренској богословији, трепери душа…“, рекао је чувени песник.

Сутрадан је песнике, заједно са Пером Зупцем, примила и председница Општине Грачаница, која их је упознала са незавидном ситуацијом Срба у Грачаници и КиМ, да би потом песнички караван посетио основну школу Барнко Радичевић у селу Церница, где су ученици добили пригодне поклоне, а песници и ученици су извели занимљив програм.

Ове песничке сусрете је одлично органозовао НИЈП Панорама Јединство из Приштине, на челу са директорком Радом Комазец.

Detaljnije