Pesma ne zna za granice!

U „Vestima“ smo prethodnih dana već pisali o velikom hitu na društvenim mrežama – predivnom snimku srpskih folkoraša iz čitavog sveta koji su preko video aplikacija zajedno otpevali pesmu „Ovo je Srbija“. Na taj način, čak i u neizvesnom dobu korone, matica i dijaspora našli su način da se spoje.

Iako su posete i putovanja zabranjeni, srpska zajednica je uspela da pronađe kreativan način da se okupi. Granice između gradova, zemalja i čitavih kontinenta nisu sprečile 195 članova srpskih Kulturno-umetničkih društva iz 17 država da zajedno zapevaju.

Podsećamo, na početku video-spota vide se folkloraši, pevači i muzičari iz Srbije. Sa druge strane ekrana, Srbi iz Kanade, pa zatim iz Sjedinjenih Američkih Država. Svako od njih je kod svoje kuće. Malo po malo, na ekranu se pojavljuje sve više „kockica“ koje se uklapaju u mozaik pevača koji sede kraj telefona i kamera.

Pesma dopire sa svih meridijana – iz Grčke, Stokholma, Beča, Čikaga… a zatim je prihvataju i naše devojke i mladići iz Adelajda i Sidneja.

Čuvaju tradiciju: Folklor je važan za našu zajednicu

Jedinstven projekat

Srpsku zajednicu u Australiji ponosno su predstavljali članovi Kulturno-umetničkog društva „Oplenac“ iz Adelajda, Balkan Etno iz Sidneja i Folklornog društva iz sidneskog Srpskog centra Bonirig.

Tanja Zupković, koordinator folklora i kulturno-umetničkog programa u Bonirigu, kaže da je ovo do sada bio najveći projekat okupljanja naših brojnih društava iz celog sveta.

– Srpski centar Bonirig je dobio poziv od Miloša Mutapčića, organizatora ovog projekta. Mi smo kao najveći srpski klub u Australiji predstavili Sidnej, a odazavalo se ukupno 195 učesnika iz 41 ansambla i 17 država. Miloš mi je poslao e-mail sa matricom pesme „Ovo je Srbija“. Iz svakog društva učestvovalo je maksimalno pet pevača i svi su dobili tačna uputstva koji deo pesme treba da otpevaju. Svako je svoj deo snimio u „kućnoj produkciji“ i poslao Milošu snimak. Kasnije je sve to izmontirano da bi se svaka osoba videla u svojoj kockici na ekranu – sažima utiske Tanja Zupković.

Svaki nastup – spektakl: Deo ansambla iz Boniriga

Viši nivo saradnje

Autoru projekta Milošu Mutapčiću iz Kanade pomogli su Milan Mutapčić i Saša Bogunović. Pevači su imali pratnju dva orkestra udaljenih jedan od drugog skoro 8.000 kilometara – KUD Batajnica iz Srbije i KUD „Oplenac“ iz Kanade.

Tanja Zupković kaže da je projekat realizovan za samo mesec dana, ali da je potpuno promenio način saradnje unutar srpske dijaspore.

– Ovo je prvi put da se tolika grupa igrača, pevača, folkloraša… okupila na zajedničkom projektu. Svi mi imamo pojedinačne kontakte, ali do sada se nikad nije organizovalo ovoliko ljudi na jednom „mestu“. Reakcija srpske zajednice je fenomenalna! Svi pitanju šta je sledeće na redu i kad će doći do sledećeg projekta. I mi se tome nadamo i bilo bi nam zadovoljstvo da u neko dogledno vreme učestvujemo u nečemu novom i isto ovako originalnom – kaže za „Vesti“ Tanja Zupković.

Najmlađi folkloraši

Poraslo zanimanje

Tanja Zupković zadovoljno ističe da se svuda „podigla prašina“ i da se posle video-snimka „Ovo je Srbija“ mnogi mlađi članovi srpske zajednice sada raspituju za časove folklora.

– Definitivno će biti više i roditelja i dece koji će hteti da budu deo nekih narednih projekata. U pregovorima smo za još neki projekat unutar Australije. Domaće grupe se već okupljalju na festivalu u Boniringu, a treba nam malo vremena da još nešto realizujemo. Trenutno su nam zbog ove situacije oko pandemije virusa korona vezane ruke, ali sam sigurna da će se interesovanje povećati.

Чланак Pesma ne zna za granice! се појављује прво на Vesti online.

Original Article