Patrijarh srpski Porfirije doputovao u prvu zvaničnu posetu Eparhiji diseldorfskoj i nemačkoj

patrijarh-srpski-porfirije-doputovao-u-prvu-zvanicnu-posetu-eparhiji-diseldorfskoj-i-nemackoj
Patrijarh srpski Porfirije doputovao u prvu zvaničnu posetu Eparhiji diseldorfskoj i nemačkoj

Patrijarh srpski Porfirije ovoga vikenda boravi u prvom zvaničnoj poseti Eparhiji diseldorfskoj i sve  nemačkoj. Patrijarh je stigao u petak,  21. juna 2024. godine, u Hamburg i dočekao ga je arhiepiskop diseldorfsko-berlinski i mitropolit nemački Grigorije sa episkopom humskim Jovanom i sveštenstvom.
Prvog dana posete patrijarh Porfirije posetio je hram Svetog arhangela Mihaila, sedište Evangeličko-luteranske Crkve severne Nemačke u Hamburgu, gde su ga dočekali pastor dr Aleksandar Reder, starešina Hrama, kao i biskup Kirsten Fers.

Danas u subotu 22. juna, u hramu Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu služena je doksologija u čast njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija. Svečanom dočeku i doksologiji su prisustvovali mitropolit nemački Grigorije; episkopi bihaćko-petrovački Sergije, vašingtonsko-njujorški i istočnoamerički Irinej i humski Jovan; arhimandrit Nektarije (Đurić), glavni sekretar svetog arhijerejskog sinoda; kao i mnogobrojno sveštenstvo, verni narod i gosti iz drugih crkava.

Patrijarh na pomenu srpskim oficirama na groljbu Olsdorf u Hamburgu
Foto: SPC

Pomen srpskim oficirima na groblju Olsdorf u Hamburgu

Na Duhovske zadušnice patrijarh je prisustvovao pomenu srpskim oficirima na groblju Olsdorf u Hamburgu. U glavnoj kapeli Olsdorf park groblja pomen je služio vladika Sergije, uz molitveno učešće patrijarha Porfirija, mitropolita nemačkog Grigorije i episkopa vašingtonsko-njujorškog i istočnoameričkog Irineja i humskog Jovana.

Posle pomena patrijarh Porfirije je posetio spomen obeležje i grobna mesta srpskih oficira stradalih u Drugom svetskom ratu, kao i parcelu koja je dodeljena za potrebe sahranjivanja srpskih parohijana u Hamburgu.

Sutra, u nedelju 23. juna 2024. godine, je veliko osvećenje hram Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu, koje je upravo izvršiti patrijarh. Crkveno-bogoslužbeni život u Hamburgu počeo je 1951. godine, dok je Crkvena opština, osnovana  1958. godine. Hram poseduje crkvenu salu, kancelarije i pomoćne prostorije. Malo osvećene hrama bilo je 2000. godine, a osvećenje ikonostasa 2013. godine.

Izvor: Rasejanje.info
Naslovna fotografija: SPC

Detaljnije