Paprena prepiska

Mada država vodi posebnu brigu o preko 770.000 švajcarskih državljana koji žive u više od 65 zemalja širom planete, domaće banke ne haju mnogo za dijasporu. Naplaćuju mnogo skuplje svoje usluge, a izgovaraju se na to da imaju više posla oko papirologije, potrebno im je više organizacije u poslovanju sa klijentelom rasutom po svetu, troškovi su veći, a uz sve to su i rizici daleko ozbiljniji nego kada je reč o domaćem stanovništvu.

Držanje računa u nekoj od banaka u otadžbini Švajcarce iz dijaspore košta u najboljem slučaju tri puta skuplje nego one koji nisu napuštali zemlju. Ekstremni slučaj je Kantonalna banka Cirih čije usluge zemljake u inostranstvu košta čak 31 put skuplje nego klijente u Švajcarskoj.

Međutim, postoji i jedan primer na koji se drugi nisu ugledali. Organizacija ASO, koja okuplja Švajcarce iz celog sveta, uspela je da sa bankom BCGE iz Ženeve sklopi sporazum kojim su dijasporci i domaće stanovništvo izjednačeni u poslovanju s bankom, dakle i u plaćanju održavanja svog konta.

Чланак Paprena prepiska се појављује прво на Vesti online.

Original Article