Papren indeks u Austriji

Za oko 7.500 studenata iz Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine (BiH), Bugarske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore (SCG) i Turske naredni semestar mogao bi biti skup u Austriji.
Naime, oni će morati prvi put da austrijskim univerzitetima, na kojima studiraju, plate školarinu, i to duplo veću nego austrijski studenti.
Razlog za to je da više ne važe bilateralni sporazumi o međusobnom ukidanju školarina između Austrije i tih zemalja, upozorava austrijska studenstka organizacija (OeH).
OeH je tim povodom uložio protest Ministarstvu obrazovanja Austrije.
Kako se ističe u saopštenju postoji jedino nada da će fakulteti uplaćenu školarinu vratiti studentima.
Međutim od fakulteta do fakulteta je drugačije koji iznos će vratiti studentima, jer su Univerziteti postali autonomni i Ministarstvo je samo izdalo predlog o povratu novca studentima iz siromašnijih zemalja.

Masivno pogoršanje

Prema OeH uvođenje naplate školarine za pomenute zemlje znači po pravilu masivno pogoršanje uslova studiranja za strane studente. U Austriji, inače, studira oko 40.000 stranih studenata, a među njima je, prema procenama, oko 19.000 koji dolaze iz manje razvijenih zemalja.

Tako, prema informacijama OeH, Tehnički fakultet u Beču i Univerzitet u Inzbruku ne vraćaju uplaćenu školarinu, dok Ekonomski fakultet u Beču vraća pola svote.
Univerzitet u Gracu, kao i Tehnički fakultet u tom gradu i Univerzitet u Salcburgu povratak novca od školarine vezuju za uspeh na studijama. OeH s tim u vezi zahteva primenu istih pravila u čitavoj Austriji.
Na osnovu restriktivnih zakona oni praktično nemaju mogućnost legalnog zapošljavanja.
OeH je prabacio Ministarstvu da je jednostrano ukinulo bilateralne sporazume sa navedenim zemljama, što je Ministarstvo obrazovanja demantovalo tvrdeći da se radilo uvek o jednostranoj odluci Austrije da se studenti iz pojedinih zemalja izuzmu od naplate školarine, iako je to zakonski propisano.