Ovo su najbogatiji Srbi u inostranstvu

Od velikog broja Srba u svetu, pet su milijarderi i veoma poznati svetski biznismeni. Jedan od njih živi u Parizu. Evo o ko su i kako su stekli svoje bogatstvo.

Filip Cepter (rođen Milan Janković)

Milan Janković (Veliko Gradište, 23. novembar 1950), poznatiji pod pseudoninom Filip Cepter. Po završetku gimnazije u Kozarskoj Dubici, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Imao je 29 godina kada je otišao u Beč radi usavršavanja nemačkog jezika, ali je ubrzo doneo odluku da ostane u Austriji. Godine 1986. osnovao je vlastito preduzeće pod imenom Cepter (Zepter – skiptar, žezlo) koja je ubrzo postala sinonim za dobro posuđe. Uspon i širenje delatnosti preduzeća odvijali su se fantastičnom brzinom – od posuđa, medicinskih aparata i aparata za domaćinstvo, kozmetike do luksuznih proizvoda. Cepter je danas prisutan na svim kontinentima, u više od 40 zemalja, i ima više od 140 000 zaposlenih. Vrednost kompanije kojom upravlja Filip Cepter procenjuje se na 9 milijardi dolara.

Nosilac je visokog priznanja Vitez rada, za doprinos industrijskom progresu Italije. Jedno nebesko telo nosi njegovo ime. Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije II odao mu je lično priznanje i zahvalnost, a papa Jovan Pavle II blagoslovio je proizvode kompanije Cepter. Pored humanitarnih aktivnosti, podrške mladim talentima i razvoju kulture u otadžbini, poznat je i kao veliki prijatelj sporta. Sponzor je najvećih sportskih manifestacija u svetu. Bivši je predsednik Olimpijskog komiteta SCG. Tu funkciju je obavljao u kraćem vremenskom periodu 2005. godine.

Oženjen je Madlenom koja je 1999 godina osnovala prvu privatnu operu Madlenianum u Zemunu i koja je dobrotvor brojnih kulturnih i humanitarnih akcija. Sa kćerkom Emom žive u Monaku i Beogradu.

2011. godine Filip i Madlena Cepter su smatrani najbogatijim Srbima u dijaspori. Prema podacima za 2016. godinu njegovo bogatstvo je procenjeno na pet milijardi dolara

Filip Cepter (Milan Janković)


Rebeka Mekdonald (rođena Ubavka Mitić)

Rebeka je 1952. godine rođena u Sarajevu. Djetinjstvo je provela u Beogradu gdje je završila Prvu beogradsku gimnaziju i upisala studije medicine. Prije više od tri decenije otišla je u Kanadu gdje je postala jedna od moćnijih žena u svetu biznisa. Poslovnu imperiju stekla je prodajući struju i gas po čitavom svijetu, kojom upravlja iz porodične rezidencije smještene u elitnom dijelu Toronta. Rebeka Mekdonald poznata je u Sjevernoj Americi, kako to piše u poslovnom almanahu, kao vlasnica kompanije za prodaju gasa “Enerdži sejvings inkom fand“, koja danas snadbjeva energijom 1,7 miliona potrošača širom Kanade i Amerike. Zapošljava 1.300 ljudi. To je najveća firma u Sjevernoj Americi, koja planira da se razvije u kompaniju vrijednu četiri milijardi dolara koliko za sada procjenjuju njeno bogatstvo.

Ubavka radi čitav dan, ali se trudi da se vrati kući oko 23 časa. Kuću i vrt u elitnom delu Toronta kupila je za 15 miliona dolara. I često je koristi da u njoj ugosti naše ljude. Ima kuće i u Montrealu, Dominikanskoj republici, Italiji… U Srbiji njena mama ima jednu malu kuću u Aranđelovcu, iako živi kod nje u Kanadi. Gospođa Mekdonald obožava Andrea Bočelija, Zdravka Čolića i „Bitlse“. Filmove „Miris žene“ sa Al Paćinom ili „Lovac na jelene“, „Lorens od Arabije“, koje gleda kod kuće.

Doprinos razvoju srpske kolonije u Kanadi naša sagovornica je dobila Orden Svetog Save.
– Pomažem Srpsku zajednicu u Kanadi uvek kada me zove, finansiram neke organizacije i njihove programe. Podigla sam crkvu, jer mi je majka Ljubica u jednom trenutku rekla: „Ubavka, vidim da pomažeš naš narod, ali to nije dovoljno!“ Jednom je Ubavka izjavila : „Trebamo pokrenuti akciju da milion Srba iz dijaspore daje po jedan evro mesečno za izgradnju kuća i stanova za izbeglice, samohrane majke, odbdaništa i bolnice“.

Rebeka Mekdonald (Ubavka Mitić)


Slavica Eklston (rođena Radić)

Slavica Eklstone je zapravo Slavica Rodić, ćerka lučkog radnika iz Rijeke, krupna istarska lepotica, koja je rođena u Goranima kod Laktaša 1958. godine. Radila je kao model i maneken i često za poznate firme, među kojima je prvi brend bio svakako “Armani”, kada je upoznala engleskog milijardera Bernija Eklstona i udala se za njega.

Tada je dobila prsten vredan 1,5 miliona funti. Kada se, međutim, pre osam godina Slavica Ekslton razvela od svog muža Bernija, vlasnika trkačke priredbe “Formula 1”, nasledila je oko 1,6 milijardi funti. Naime, čitav kapital i sve firme Bernija Eklstona bile su prepisane na ime njegove žene, koja je inače i vlasnica modne kuće. Sa njom na modnim proizvodima i promocijama rade i njihove kćerke Tamara i Petra Ekslton.

Slavica Eklston je posle razvoda opet dolazila u Beograd, da vidi ujaka i ujnu, ali i da sa RTS potpiše ugovor o pravu na prenosu automobilskih trka. Odbila je da govori za RTS o biznisu i svom životu.

Porodica Ekston danas poseduje sistem kompanija, a većina se vodi na Slavičino ime, kao i holding „Slec“ (SLavica ECclestone) u kojem su sadržane akcije Formule jedan, gde je Slavica a ne Berni, glavni akcionar. Slavica Ekleston poseduje i svoju promotersku kompaniju, kao i 85-metarsku jahtu „Petra“ vredna 75 miliona funti, avion “falkon” od 12 miliona funti, kao i hotel u Geštadu.

Slavica Eklston (rođena Radić)


Boris Vukobrat

Boris Vukobrat je rođen uoči Drugog svetskog rata u Zagrebu, kao dete Srba iz Krajine. Ratne godine je proveo u slovenačkoj porodici u Zagrebu. Pošto je tokom rata izgubio kontakt sa porodicom, do devete godine je živeo u dečjem domu, a potom sa majkom u Banja Luci.

Napustio je studije filozofije u Beogradu, završio Višu školu za spoljnu trgovinu i počeo karijeru kao novinar lista Ekonomska politika.

Kako njegove liberalne ideje nisu mogle da se uklope u zahteve socijalističkog pristupa ekonomiji, sa suprugom Hajrijom 1965. godine odlazi u Pariz. Tamo završava spoljnotrgovinsku školu, radi kao radnik u Renou, zatim kao moler, trgovački putnik, a potom postaje komercijalista u malom spoljnotrgovinskom preduzeću Copechim, na čijem je sada čelu. Copechim postaje jedna od vodećih svjetskih kompanija u međunarodnoj trgovini petrohemijskim proizvodima.

Svoj poslovni uspeh često je koristio u humanitarne svrhe širom bivše Jugoslavije, a 1993. godine osniva fondaciju sa zadatkom da pronađe način za stabilizaciju zemalja nastalih nakon raspada Istočnog bloka i Jugoslavije.

Boris Vukobrat


Milan Mandarić

Milan Mandarić rođen je u Vrebcu u Lici. Kasnije seli s roditeljima u Srbiju. Odrastao je u Novom Sadu gde s 21 godinu preuzima očevu trgovinu i vrlo uspešno posluje. Kasnije dolazi u sukob s vlastima komunističke Jugoslavije i tako odlučuje napustiti zemlju. Većinu vlasništva ostavlja u zemlji i seli se u SAD, gdje se zapošljava se u firmi koja proizvodi kompjuterske dielove. Kasnije 1971. godine osniva svoju firmu pod imenom Lika Corporation. Godine 1976. Mandarić dobija američko državljanstvo. Svoju firmu kasnije prodaje Tendi Corporation i osniva novu firmu, pod imenom Sanmina. Od 1999. do 2006. vlasnik je FC Portsmoutha koji je 2007. godine prodao rusko-francuskom milioneru Alexandre Gaydamak, te kupuje fudbalski klub Leicester City.

Planirao je da kupi FK Crvena zvezda i FK Vojvodina, ali odustao je od te ideje jer „u Srbiji ne postoje normalni uslovi za biznis“. Po procjenama, trenutno Mandarićevo bogatstvo dostiže dvije milijarde funti, ali nisu poznati tačni podaci o njegovim svim poslovanjima.

Milan Mandarić


Gastarbajteri štede veliki novac u Srbiji

Građani Srbije bankama su za poslednjih 16 godina poverili oko 10 milijardi evra, iako sa prosječnom platom od 400 evra jedva mogu da prežive mesec. Uz to, analitičari procenjuju da je kod kuće u slamaricama još oko 1,5 do 2 milijarde evra. S obzirom na nizak standard, mnogi se pitaju ko je mogao da uštedi toliki novac i ko i dalje štedi, a da se, na primjer, samo za struju duguje milijardu dinara. Odgovor je, naravno, gastarbajteri koji svake godine direktnim ili indirektnim putem u Srbiju ostave 5 milijardi evra.

Original Article