OTVORENA VRATA ZA SRPSKI BIZNIS

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije otvorilo je pre desetak dana konzulat u NJujorku, na Menhetnu, posle pauze od 14 godina, odnosno od uvođenja sankcija ondašnjoj SR Jugoslaviji. Novoimenovani konzul Srbije u NJujorku Slobodan Nenadović ovih dana stupa na dužnost.

– Postoji velika potreba naših građana koji žive u severoistočnom delu SAD za konzulatom koji će rešavati njihove probleme i to je bio razlog ponovnog otvaranja diplomatskog predstavništva. Takođe, tu smo da našim poslovnim ljudima iz Srbije, ali i onima koji godinama posluju u SAD pomognemo da uspostave što bolju poslovnu saradnju sa privrednicima u Srbiji. S tim u vezi, u NJujorku je osnovan i Srpski biznis klub čiji je zadatak da pomogne našim poslovnim ljudima da plasiraju svoje proizvode u SAD, kao i da se nađe na usluzi potencijalnim investitorima iz SAD koji žele da ulažu u Srbiju – kaže Nenadović.

Pomoć građanima

Najčešći problem državljana Srbije u severoistočnom delu SAD su lična dokumenta, kao i ostvarivanje prava građani sa srpskim državljanstvom u Sjedinjenim Državama. Tako se proteklih godina često događalo da naši iseljenici pomoć moraju da traže u udaljenom Vašingtonu koji je, opet, građane preusmeravao na Misiju Srbije u NJujorku.
– Sada će sve biti dostupno na jednom mestu, u NJujorku, i našim državljanima će posao biti znatno olakšan – kaže konzul Slobodan Nenadović i dodaje da će se narednih dana objaviti i svi telefoni i internet sajtovi. Preko njih će zainteresovani moći da stupe u kontakt sa konzulatom koji je tek dobio nove prostorije na Mehnetnu.

Za predsednika Biznis kluba izabran je Predrag Marković, predsednik kompanije BPI koja više od dve decenije sarađuje sa najznačajnijm polovnim centrima u SAD.

– Događalo se da srpska preduzeća u SAD budu jedna drugoj konkurencija na istom tržištu, što umanjuje ionako malu izvoznu ponudu Srbije u Americi. U prošlosti, poslove su sklapali pojedinci iz SAD i Srbije, da bi ih potom preuzimale državne kompanije Srbije koje su sve aranžmane kvarile. To se više neće događati, jer je zamisao kluba poslovnih ljudi iz SAD, srpskog porekla, da direktno povezuju poslovne ljude, bez posredovanja države. Osnovani smo pre desetak dana, ali verujem da ćemo uspeti da srpsku privredu uvedemo na američko tržište na najlakši i najbrži način. Naše je da im pomognemo u kontaktima sa državnom administracijom, kao i da sprečimo nelojalnu konkurenciju srpskih kompanija jednih prema drugima – rekao je u susretu sa beogradskim novinarima Predrag Marković.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Sjedinjenih Država veoma je slaba kako zbog nekonkurentnosti srpskih proizvoda na američkom tržištu, tako i zbog nepoznavanja sistema administracije. Srbija je dugo bila izopštena sa poslovne mape SAD, ali, kako ističu u novootvorenom konzulatu i Srpskom biznis klubu, u narednim godinama će se i prilike poslovanja promeniti.

Dosadašnja Misija Srbije u NJujorku, u pravnom smislu, još „visi u vazduhu“ s obzirom na to da je staro zdanje predmet sukcesije između država naslednica bivše SFR Jugoslavije, te je još neizvesno da li će Srbija po okončanju tog procesa raspolagati starom zgradom.