Отворена привредна изложба Експо Русија- Србија у хотелу Метропол

Изложба и пословни форум Експо Русија/Србија 2018. отворени су 14. марта 2018. у подне у хотелу Метропол у Београду. Дана овог привредног скупа трају до 16. марта и током три дана биће организовани округли столови, састанци учесника са представницима министарстава, билатерални сусрети привредника, а своју делатност ће приказати више од 200 српских и руских компанија. Видели смо компаније из Ростова, Пскова, Татарстана… За нас је значајно учешће Државног универзитета за спорт младе и туризам, Хемијски факултет Московског државног универзитета“М.В. Ломоносов“, Руски хуманитарни центар у Нишу, али и Република Српска, Привредна комора Србије и Крушевца, мала и средња руска предузећа из области технике, хемије, козметике, накита…

Привредни скуп је отворио  заменик министра економског развоја Руске Федерације господин  Алексеј Груздев који је поручио да је стратешко партнерство и пријатељство које траје годинама, оно што веже две земље. Оценио је трговинско-економску сарадњу Србије и Русије изузетно значајном и додао да је управо из тог разлога важно да се организују догађаји, као што је Пета привредна изложба. Господин Груздев је рекао да је сигуран у важну улогу малих и средњих предузећа, којих у Русији има више од шест милиона, а која су, како каже, управо оно што ствара тачке раста у међусобној сарадњи две земље.

Са српске стране скуп је поздравио министар за иновације и технолошки развој господин Ненад Поповић који је између осталог рекао: „Нови правац у односима две земље биће сарадња у иновацијама и технологијама, која ће се развијати и између наших факултета, универзитета, стартап фирми“. Подсетио је да између Србије и Русије не постоји царински режим, те више од 90 одсто наших производа може да се извози у Русију без царина.

Искористио је прилику да захвали Русији на принципијелном ставу о Косову и Метохији и Републици Српској,рекао да санкције Русији Србија неће увести.

Амбасадор Русије у Србији господин Александар Чепурин није присуствовао отварању Пете привредне изложбе због обавеза у Москви али је његову поруку у којој између осталог стоји: „У односу двеју земаља важно је учвршћивање постојећег партнерства у кључним областима, као што су енергетика, саобраћај, индустрија, пољопривреда и туризам“ пренео на скупу саветник амбасаде Руске Федерације господин Михаил Денисов.

Српске и руске привреднике окупљене у Београду поздравио је и министар одбране Александар Вулин речима да две земље имају заједничку будућност, заједничке економске и политичке интересе и међусобно разумевање. „Овде се нису сакупили само љубитељи Толстоја и Достојевског, нисмо се сакупили зато што нас прошлост, ма колико славна и велика била, повезује. Нисмо се сакупили зато што смо заљубљени у нашу прошлост – већ зато што Србија и Русија имају заједничку будућност“, рекао је министар Вулин и додао да ће Србија бити војно неутрална земља.

Мирослав Милетић, потпредседник Привредне коморе Србије, подвукао је да привреда Србије истиче интерес за унапређење билатералне економске сарадње, о чему говори податак да је прошле године спољнотрговинска размена са Русијом износила 2,6 милијарди долара и забележила раст од 12 одсто.

„Сусрети српских и руских компанија увек привлаче пажњу пословне заједнице и пружају прилику за унапређење економског дијалога у свим областима привређивања, а посебно у областима пољопривреде и прехрамбене производње, енергетике, грађевинарства“, рекао је Милетић.

Подсетио је да је Русија била трећи трговински партнер Србије 2017. године.