Отворен Српски месец културе у Будимпешти

Отворен-Српски-месец-културе-у-Будимпешти

среда, 04.10.2023,  13:54 -> 14:35

Извор: Светлана Матић

Отворен Српски месец културе у Будимпешти

У Будимпешти, у свечаној сали Текелијанума, 1. октобра 2023. године, почео је Месец српске културе, који је званично отворио Милорад Додик, председник Републике Српске и један од покровитеља, који су уз институције из Србије и Мађарске, помогли одржавање ове значајне културне манифестације.

У свом говору, између осталог, Додик је рекао да народ који не брине о својој култури нема будућност и да смо ми народ који је ширио и сачувао своју културу и свој идентитет у најтежим временима. Посебно се захвалио председнику Владе Мађарске Виктору Орбану на одличној сарадњи са председником Вучићем и напоменуо да су односи Срба и Мађара на највишем историјском нивоу до сада. Истакао је да је српска православна црква сачувала српски национални идентитет и да је штета што у многим државама немамо статус националне мањине.

Присутнима се обратио и епископ будимски Лукијан и благословио „Српске дане“ у Будимпешти. Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором, подвукао је у свом обраћању, да ће Република Србија и Република Српска помагати свој народ, ма где он живео.

Након свечане академије, где је наступио октет Богословија „Светог Саве“ из Београда, гуслар Михајло Стевановић из Бијељине, женска вокална група КУД-а „Табан“, музичка група „Вигад“ и глумица Вјера Мујовић, првакиња Народног позоришта у Београду, у галерији „Круг“ свечано је отворена изложба посвећена Мини Караџић, ауторке Светлане Матић и дизајнера Душана Борисављевића из Беча.

О изложби су, поред ауторке, говорили академски сликар Милан Ђурић, оснивач и председник Удружења младих уметника „Круг“, глумица Вјера Мујовић и министар Ђорђе Милићевић који је изложбу прогласио званично отвореном за посетиоце.

Ауторка изложбе проф. Светлана Матић је нагласила да нам је данас потребно јединство више него икада пре и да промовишући живот и дело Мине Караџић, жели да кроз културну дипломатију представи Европи и свету српски народ на најбољи могући начин, као што је и Вукова кћерка градила мостове културе и сарадње између српског и аустријског народа у 19. веку.

Након официјелног дела програма, домаћини су за угледне званице и госте, приредили пригодан коктел. Хвала редакцији Варош РТВ и Диани Кондић Ђурић на медијској подршци и уступљеним фотографијама, свим учесницима у програму, а посебно Православној епархији будимској на позиву.

Међу присутнима, у препуној сали пештанског Текелијанума били су, између осталих, Жељко Будимир, министар за технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске, представници дипломатског кора, Александар Лончаревић, отправник послова у Амбасади Републике Србије у Будимпешти, Светлана Станковић, генерални конзул, Биљана Гутић Бјелица, амбасадор БиХ у Мађарској, представници Самоуправе Срба у Мађарској, војни аташеи, свештенство, представници Православне епархије будимске, професори и ученици Српске гимназије „Никола Тесла“ и угледни појединци из света уметности, културе и јавног живота Срба у Мађарској.

У току месеца октобра, а у оквиру „Српских дана“, кроз различите програме, биће приказани српски обичаји, уметност, наука и култура.

Detaljnije