Otvaranje izložbe Mime Orlović u četvrtak

otvaranje-izlozbe-mime-orlovic-u-cetvrtak
Otvaranje izložbe Mime Orlović u četvrtak

Otvaranje izložbe Mime Orlović, beogradske umetnice koja je živela i stavarala na relaciji Beograd – Sidnej, biće upriličeno u četvrtak 18. aprila u 19 časova u Galeriji Kuće legata, Knez Mihailova 46.

Mima Orlović (18. april 1965. Beograd – 8. maj 2020. Sidnej) je osnovne i magistarske studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na vajarskom odseku. Polaznica je i voditeljka brojnih radionica, kolonija i studijskih boravaka, uključujući KulturKontakt u Beču i Headlands Center for the Arts u San Francisku i jedno vreme stručna saradnica Akademije likovnih umetnosti u Novom Sadu.

Svojim umetničkim opusom, ostvarila je zavidne i značajne doprinose i u klasičnim medijima (crtež, kolaž, asamblaž, skulptura) i u performansu, instalaciji, videu, fotografiji i digitalnoj grafici.

Retrospektivnom izložbom su obuhvaćeni radovi realizovani u svim medijima i u širokom vremenskom okviru, od prvih samostalnih nastupa u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, sredinom devedesetih, do poslednjeg, nedovršenog rada “Moje reči”, iz 2020. godine, koji su u prethodnim mesecima dovršile Mimine drugarice umetnice. Takođe, prvi put se predstavlja javnosti izbor foto-manipulacija / digitalne grafike iz poslednjih godina Mimine produkcije (koristila je društvene mreže kao umetnički medijum i time osvojila veliku društvenu i medijsku pažnju). Izložba obuhvata i izbor dokumentarne građe.

Mimine teme su suštinske i bezvremene, tiču se prirode, tela, prolaznosti, rituala, izvorišta i odredišta. Koristila je organske materijale: zemlju, brašno, šećer, ulje, kosu, perje i slično, kao i pažljivo birane i sakupljane predmete iz prirode ili predmete sa emotivnom/ličnom istorijom, od kojih su verovatno najinteresantnije očne proteze koje je pravio njen otac.

Poveznice između Mimine poetike i aboridžinske kulture i estetike su vidljive od samih Miminih umetničkih početaka, mnogo pre nego što će svoj život i rad preseliti u Sidnej.

U Miminom radu lično i proživljeno se snažno osećaju i to je posebno obeležilo poslednjih nekoliko godina njenog rada, otkako je obolela od raka. Veliki broj radova na papiru i slika malog formata ističe temu „portala“ u prvi plan: suočavanje sa blizinom smrti, posthumno/onostrano, vrednost i smisao života i borba za život, a u digitalnom formatu dominantan je odnos prema telu, njegovim ograničenjima, promenama, lepoti i prihvatanju sebe.

Mima je ostavila dubok i neizbrisiv trag na beogradskoj umetničkoj sceni devedesetih i dvehiljaditih godina i ova izložba tome svedoči: nastala je udruženim radom i solidarnošću Miminih kolega i poštovalaca.

Proces prikupljanja i sistematizacije građe, selekciju radova, kao i produkciju i koordinaciju projekta potpisuju Vesna Vesić, Dragana Marković i Ivana Smiljanić.

Retrospektiva Mime Orlović je realizovana uz podršku Kuće legata i uz nesebičnu pomoć pojedinaca i kolega, a produkcija je omogućena donacijama građana i građanki, prikupljenih putem javnog poziva.

Izložba traje do 9. maja 2024.

Post Views: 94

Originalni tekst