OTKRIĆE KOJE JE POTRESLO SVET! Pronađeni ostaci još 751 osobe kod škole u kanadskoj provinciji Saskačevan

Grupa starosedelaca iz kanadske provincije Saskačevan objavila je danas da je pronašla neobeležene grobove 751 osobe iz srušenog katoličkog internata, samo nekoliko nedelja nakon što je slično otkriće uzdrmalo državu.

Premijer DŽastin Trudo je izjavio da je “veoma tužan” zbog novog otkrića u internatu Marival Indijan, koja se nalazi na oko 140 kilometara od glavnog grada Saskačevana Ridžajn, preneo je Rojters.

On je rekao da starosedeoci koji su “pretrpeli bol i traumu je odgovornost koju Kanada mora da nosi”.

Nije jasno koliko pronađenih ostataka pripada deci, rekao je šef zajednice Cowešeš First Nation (First Nation – starosedeoci, izuzev naroda Metisa i Inuita) Kadmus Delrom.

On je izjavio da je školu vodila katolička crkva, koja je uklonila nadgrobne spomenike.

NAKON ŠOKANTNOG OTKRIĆA U INTERNATSKOJ ŠKOLI: Starosedeoci zahtevaju potragu za masovnim grobnicama, Kanađani zgroženi ostavljaju dečje cipelice na mestu stradanja (FOTO, VIDEO)

“Nismo uklonili spomenike, to je krivično delo u ovoj zemlji. Uklanjanje spomenika tretiramo kao mesto gde se dogodilo kriminalno delo”, izjavio je Delrom.

U taj internatski školski sistem, koji je postojao između 1831. i 1996. godine, bilo je uključeno oko 150.000 dece starosedelaca koja su bila oduzeta od svojih roditelja i predata hrišćanskim školama radi asimilacije.

“Kanada će biti poznata kao zemlja koja je želela da istrebi starosedeoce. Sada imamo dokaz”, izjavio je šef Saveza suverenih starosedeoca Bobi Kameron.

Zajednica predstavlja 74 grupe starosedelaca u Saskačevanu.

“Ovo je samo početak”, dodao je Kameron.

Kanadska Komisija za istinu i pomirenje, koja je objavila izveštaj da je internatski “školski sistem doprineo kulturnom genocidu”, saopštila je da je groblje ostalo na mestu škole Marival, nakon što je školska zgrada uništena.

Iz organizacije Cowešeš First Nation kažu da su u kontaktu sa lokalnom katoličkim nadbiskupijom, pa Delrom kaže da je optimista i da veruje da će im se dozvoliti pristup arhivi kako bi identifikovali ostatke.

“Imamo veru u katoličku crkvu da će nam omogućiti pristup. Nisu nam rekli ”ne”. Samo, još nemao podatke”, dodao je.

Istraživanja ovog lokaliteta počela su 2. juna, nakon otkrića 215 neobeleženih grobova u internatu Kamplups u provinciji Britanska Kolumbija.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Original Article