Otkazane sve manifestacije!

Najgori mogući scenario se nažalost obistinio: sve manifestacije srpske zajednice u Novom Južnom Velsu, predviđene za januar i februar ove godine, neće se održati!

Protekle srede, informacije o otkazivanju događaja sustizale su jedna drugu. Najpre je saopšteno da neće biti Devetog srpskog festivala u Darling Harboru, zatim je došlo obaveštenje o otkazivanju obeležavanja Dana Australije na Koledžu Sveti Sava, kao i da će svečano otvaranje prve srpske škole u Australiji, zakazano za 27. januar, biti zatvoreno za javnost.

I to nije sve – otkazan je Svetosavski festival predviđen za ovaj vikend u Manastiru Novi Kalenić kod Kanbere, a tradicionalno Dečje letovalište je odloženo do prve prilike kada se stvore uslovi za organizovanje ovog popularnog kampa.

– Nažalost, nismo imali izbora. Zbog mera koje su na snazi u Novom Južnom Velsu, morali smo da otkažemo sve svečanosti – potvrdio je za “Vesti” protojerej-stavrofor Rade Radan, član Upravnog odbora Koledža Sveti Sava.

Jedini događaj koji će moći da se održi biće svečanost otvaranja prve srpske škole na Petom kontinentu, ali je rukovodstvo Koledža moralo da napravi velike promene u organizaciji.

S obzirom na to da postoje ograničenja po pitanju broja ljudi koji mogu da prisustvuju javnim događajima, ovoj ceremoniji od nemerljivog značaja za srpsku zajednicu, moći će da prisustvuju samo učenici, roditelji, nastavnici, uprava i određeni broj VIP zvanica.

– Zbog restrikcija smo morali da otkažemo planiranu svenarodnu proslavu Dana Australije i otvaranja Koledža 26. januara. Ovaj događaj moraćemo da odložimo za neko povoljnije vreme. Srećom, dan kasnije na Svetog Savu bićemo u prilici da organizujemo otvaranje naše prve škole, ali će ovaj događaj biti zatvoren za javnost. Za sve one koji žele da posete Koledž i iz prve ruke se upoznaju sa plodovima zajedničkog rada i napora naše zajednice na realizaciji projekta, narednih šest vikenda imaćemo takozvane otvorene dane. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju. Ako Bog da, čim se stvore uslovi, obeležićemo otvaranje Koledža kako priliči, dostojanstveno, uz molitvu i prikladno veselje – objasnio je otac Rade.

Iako je samo nekoliko dana ranije najavljeno održavanje 40. Svetosavskog omladinskog festivala u Manastiru Novi Kalenić, ni ovog okupljanja neće biti. Umesto festivala, tokom vikenda 23. i 24. januara, u Manastiru će se održavati svete liturgije, kojima će biti obeležen predstojeći Dan Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja.

Dolazak u srpsku svetinju nedaleko od Kanbere je dozvoljen, ali se upozoravaju svi koji dolaze iz Sidneja da izaberu put preko Jasa i da na taj način izbegnu prolazak kroz teritoriju ACT, koja je i dalje zatvorena za deset sidnejskih opština i to uglavnom onih sa zapada i jugozapada, gde živi najveći broj naših ljudi.

Istovremeno sa Svetosavskim festivalom, na manastirskom imanju je trebalo da se održi i Dečje letovalište, koje redovno okuplja veliki broj srpskih mališana.

“Obaveštavamo roditelje i decu da smo letovalište koje se već decenijama održava u Manastiru Svetog Save – Novi Kalenić kod Kanbere, silom prilika, bili primorani da odložimo. Kada se ublaže državne restriktivne mere i stvore uslovi za ponovno održavanje dečijeg letovališta, blagovremeno ćemo vas obavestiti o datumu održavanja istog”, objavio je direktor kampa protojerej-stavrofor Saša Radoičić na društvenim mrežama.

Restriktivne mere uvedene radi zaustavlja pandemije korone, širom sveta su tokom poslednjih desetak meseci otkazale mnogobrojne tradicionalne događaje. Sve na šta smo navikli stavljeno je na neodređeno čekanje, pa tako nisu pošteđene ni manifestacije na Petom kontinentu.

Tokom 2020. već smo se suočili s otkazivanjem Folklornog festivala u Bonirigu, zatim Karađorđevog kupa u fudbalu, kao i košarkaškog Kupa Draže Mihailovića. Sada moramo da se pomirimo sa činjenicom da neće biti ni Svetosavskog ni Srpskog festivala, te da će Koledž Sveti Sava biti otvoren skromnom i simboličnom ceremonijom.

Ako u svemu lošem što se dešava nečemu ipak možemo da se radujemo ovog leta, onda je to svakako početak rada prve srpske škole u Australiji. Svi možemo da budemo ponosni što će na Svetog Savu, 27. januara, prvi đaci novosagrađenog Koledža kročiti u školske odaje i označiti početak jednog novog razdoblja za naš narod.

Svetosavski festival 2020. privukao veliki broj posetilaca

Premijerka otvara koledž

Otac Rade Radan potvrdio je da će Koledž u iduću sredu otvoriti premijerka NSW Gledis Beredžiklijan.

– Ujutro će se održati liturgija i seći ćemo slavski kolač, a kasnije u Varovil stiže premijerka Beredžiklijan. Ona će zajedno s episkopom Siluanom svečano otvoriti Koledž, a zatim će đaci i roditelji imati priliku da se upoznaju sa školom, da obiđu učionice i ostale prostorije u kojima će se odvijati nastava – rekao je otac Rade i uputio reči zahvalnosti svim dobrotvorima i trudbenicima koji su uložili trud ili materijalno pomogli izgradnju prve srpske škole.

Uređivanje imanja

Na imanju Koledža u Varovilu odvijaju se završne pripreme za svečano otvaranje i prvi dan škole. Vredni radnici su po završetku asfaltiranja i betoniranja prešli na pejzažno uređenje i sađenje stabala ispred i oko školskog zdanja.

Postavljeni su i rukohvati na stepeništu kojim se sa platoa ispred škole dolazi pred glavni ulaz, a istovremeno se obavlja i završno uređivanje unutrašnjosti, kako bi sve bilo spremno za 27. januar.

Otkazan i kamp: Učesnici Dečjeg letovališta 2020.

Obeležavanje slave u manastiru

Iako se Manastir Sveti Sava – Novi Kalenić nalazi nedaleko od Kanbere, administrativno je ipak deo NSW, pošto se imanje prostire na oko dva kilometra od granice sa ACT. To je ujedno i glavni razlog što su Festival i Dečje letovalište morali da budu otkazani, ali će verske ceremonije biti održane kako je i planirano.

Tako će u subotu 23. januara od 10 časova ujutro biti služena sveta arhijerejska liturgija, posle koje sledi slavski ručak. Večernje bogosluženje održaće se od 18 časova. Narednog dana, u nedelju 24. januara, sveta liturgija je s početkom u 10.00.

Чланак Otkazane sve manifestacije! се појављује прво на Vesti online.

Original Article