Otadžbini prenosi znanje iz Nemačke

Otadžbini prenosi znanje iz Nemačke

Naš čovek iz „Poršea“

Beogradskom Muzeju automobila u ulici Majke Jevrosime juče je svečano predat redak dar – „porše 924“, jedan od desetak prototipova od pre dvadesetak godina, sa motorom na metanol. Ovaj izuzetno vredan eksponat Muzeju je predao dosadašnji vlasnik jedinog preostalog „poršea 924“ na metanol, prof. dr Dušan Gruden, koji je ovaj motor i osmislio.

Dušan Gruden ima impozantnu karijeru. Radio je u „Poršeu“ preko 30 godina na rukovodećim mestima, postavio je neke nove standarde koje danas prati i usavršava moderna automobilska industrija, prijavio je nekoliko desetina patenata i ima veliki broj priznanja iza sebe. Ovaj „porše 924“ je napravljen kada je fabrika učestvovala u programu na istraživanju alternativnih goriva, jer je tih godina bila energetska kriza.

– Tada je ugalj dobio šansu, ali kako on može da se preradi u metanol, naš zadatak je bio da napravimo motor koji će biti sposoban da koristi mešavinu benzina sa 15 odsto metanola, jer se pokazalo da je metanol vrlo agresivan i da nagriza delove motora. Projekat se pokazao odličnim i mogao je da koristi i super i normalan benzin. Po završetku istraživanja otkupio sam jedan „porše“. Prvo sam ga vozio ja, pa sin, ali već pet godina stoji u garaži. Odlučio sam da, kad već stoji, stoji u muzeju – objašnjava Dušan Gruden.

Gruden je posle završenog fakulteta i nekoliko godina na katedrama u Beogradu i Beču, profesionalnu karijeru u „Poršeu“ započeo kao rukovodilac grupe za istraživanja motora, a zatim je bio direktor za razvoj. Na kraju, bio je direktor sektora za energiju.

– Poslednjih 10-12 godina bio sam i na čelu tima koji je brinuo o ekologiji. Nedavno sam napravio analizu i izračunao da 400 današnjih „poršeovih“ vozila imaju istu emisiju gasova kao što su imala jedno u vreme kada sam došao u „Porše“ pre 35 godina – objašnjava Gruden.

Kao jedan od najvećih uspeha u karijeri smatra priznanje koje je dobio od „Tojote“ zbog upotrebe motora sa četiri ventila.

– Mi smo bili prvi koji su proizveli motore sa četiri ventila, ali „Tojota“ je bila prva koja je to ubacila u serijsku proizvodnju. Taj motor je bio prvi korak ka današnjim, modernim motorima – kaže Gruden.

A za fabriku „Porše“ Gruden kaže da je velika porodica.

– Tamo je divno raditi. Relativno smo mala firma, svi se znamo i, što je najvažnije, o svojim radnicima „Porše“ zaista brine. Tako je bilo od nastanka fabrike i u vreme kada je fabriku vodio njen osnivač Feri, sin Ferdinanda Poršea, tvorca „bube“ – kaže Gruden.