OSNOVANA PESNIČKA REPUBLIKA

Pesnička republika u organizaciji Banatskog kulturnog centra je deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – „Grada u fokusu” – na osnovu odluke Ministarstva kulture i informisanje Vlade Republike Srbije Osnivač je imenovao predsednika, vladu, ambasadore i počasne konzule.

Novoosnovana PESNIČKA REPUBLIKA dobila je svoje prve državljane – 120 pesnika koji su 26. i 27. 11. učestvovali na istoimenoj manifestaciji u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. Pesnici su došli iz 43 grada iz Sbije i regiona. Za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac, za ambasadore i počasne konzule brojni pesnici iz stranih država, a za himnu je odabrano BANATSKO VELIKO KOLO.

Pesnička Republika- Svi učesniciSVI ČESNICI

Manifestacija je proistekla iz Evropskog fejsbuk pesničkog festivala koji Banatski kulturni centar tradicionalno organizuje na Salonu knjige u saradnji sa Novosadskim sajmom. Ovaj festival okupio je u stvarnom i virtualnom svetu oko 3000 pesnika za 7 godina.

26-11-predsednik-grabovac-i-gajdas-na-fijakeru

BANATSKO VELIKO KOLO je na svečanom otvaranju izveo, na gajdama, Vanja Ilijev. Banat kao specifičan kulturno-istorijski prostor, koji se proteže na teritoriji tri države: Srbije, Mađarske i Rumunije, oduvek je bio, i još uvek je, mesto življenja čak 26 naroda i etničkih grupa. Tako su, u BANATSKO VELIKO KOLO PESNIČKE REPUBLIKE, kao u jedan veliki pesnički venac, svi ljudi dobre volje, iz celog sveta, dobro došli.

27-11-svi-ucesnici
Osnivač manifestacije i autor Ustava PESNIČKE REPUBLIKE je književnik i direktor BKC-a Radovan Vlahović. Osnivač je imenovao predsednika, vladu, ambasadore i počasne konzule.
Radovan-Vlahovic-27-11-201
Radovan Vlahović
26-11
Članovi Vlade PESNIČKE REPUBLIKE: dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Senka Vlahović Filipov i Jovan Gvero.

Ambasadori PESNIČKE REPUBLIKE: Johan Lavundi (Nemačka), Lujza lang Oven (Amerika), Eleonora Luthander (Švedska), Franjo Frančić (Slovenija), Zdravko Odorčić (Hrvatska), Jelena Ćirić (Češka), Katia Vunderlin (Švajcarska), Svetlana Matić (Austrija), Elena Askarova (Rusija), Mensur Ćatić (Bosna i Hercegovina), Tatjana Crnjanski (Kanada), Peter Tvrdonj (Slovačka), Branka Korać (Holandija), Igor Trpčeski (Makedonija), Ani Stajkova Ivanova (Bugarska), dr Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Mila Mihajlović (Italija), Boris Lazić (Francuska), Albert Halas (Mađarska), Vesna Ubavčić (Australija).

senka-simon-radovan

Počasni konzuli PESNIČKE REPUBLIKE za gradove i regije: Bogdanka Rakić (Baden-Virtemberg, Nemačka), Ilze Hen (Exil PEN, Nemačka), Zlatko Kraljić (Sveti Martin na Muri, Hrvatska), Petar i Vojislav Milutin (Glamoč, BIH), Mitko Gogov (Kumanovo, Makedonija), Tatjana Vujić (Istra, Hrvatska), Valerio Orlić (Rijeka, Hrvatska), Ljubica Ribić (Varaždin, Hrvatska), Goran Mrakić (Temišvar, Rumunija), Predrag Despotović, (Dunavska klisura, Rumunija), Adrija Ušjak (Onatrio, Kanada), Željko Knežević (Bazel, Švajcarska), Lidija Puđak (Slavonija, Hrvatska), Brano Nešković (Teksas, SAD), Ilija Šaula (Njujork, SAD).

PESNIČKA REPUBLIKA izdavala je pasoš i državljanstvo svakom pesniku koji je nastupao na manifestaciji u Novom Miloševu. Svi pesnici upisani su u Knjigu državljana PESNIČKE REPUBLIKE.

Nastup svakog pesnika biće objavljen na Jutjubu, po jedan video-klip za svakog pesnika.

Ista pesma će biti štampana u posebnom zborniku pod nazivom PESNIČKA REPUBLIKA koji će biti besplatno deljen autorima na 8. Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u martu 2017. u Novom Sadu.

radovan-vlahovic

U galeriji Banatskog kulturnog centra, povodom manifestacije, priređena je i konceptualna izložba pod nazivom I ZATO PESNIČKA REPUBLIKA autora Radovana Vlahovića. Za svoj umetnički koncept, Vlahović kaže:

„Mnogo je nevernih Toma kad je u pitanju PESNIČKA REPUBLIKA. Oni veruju televiziji, novinama i političarima, namesto da osluhnu glas svog unutrašnjeg bića i daju svom životu, iskazivanjem kroz umetničko stvaralaštvo, uzvišeni i neponovljivi smisao. Davanjem najboljeg dela duše poeziji i kulturi, pojedinac se oradošćuje, snaži i potvrđuje svoju posebnost, a kroz PESNIČKU REPUBLIKU planetarno oslobađa i sebe i druge od nametnute napasti ideologija koje ga potiru i gone na samoukinuće njegove čovečnosti. I zato PESNIČKA REPUBLIKA.”

PESNIČKA REPUBLIKA, kao i celokupno delovanje Banatskog kulturnog centra, svojim osnivanjem osnažuje, podržava i afirmiše ideju decentralizacije i demetropolizacije kulturnih zbivanja.

Za SrpskuTeleviziju Čikago Dušan Josifović

posetite kategoriju vazduhoplovstvo na linku http://srpskatelevizija.com/category/vazduhoplovstvo/