OSAM VEKOVA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

U Čikagu je obeležena 800-godišnjica autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u SAD. Centralna proslava je održana u manastiru Svetog Save u Libertvilu, predgrađu Čikaga uz prisustvo više stotina vernika i gostiju. Istovremeno, to je bila i proslava Svetog Mardarija, prvog srpskog episkopa u SAD.

Svečanu liturgiju su služili episkop srednjeamerički i novogračanički Longin, episkop istočnoamerički Irinej i episkop zapadnoamerički Maksim uz učešće i prisustvo sveštenika iz većine srpskih crkava u SAD. Nakon liturgije u paviljonu na manastirskom imanju je održan prigodan program uz učešće horova, folklornog ansambla i glumaca amatera iz Čikaga. Specijalni gosti programa su bili Bojana Peković, guslar iz Srbije, Katarina Radivojević, glumica i Jonathan Jackson, američki glumac i muzičar.

Proslavi su prisustvovali crkveni velikodostojnici iz Grčke i Ruske pravoslavne crkve, iguman manastira Hilandara i gradonačelnik Libertvila.

U ime Generalnog konzulata, proslavi je prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović.

Osam vekova Srpske pravoslavne crkve će biti obeleženo i na Zapadnoj obali u hramu Svetog Save u San Gabrielu, Los Anđeles 31. avgusta – 1. septembra 2019. godine.

Original Article