Oro se vije cele zime

oro-se-vije-cele-zime

ANIP Oro

UZAVRELO: Prvi ansambl izvodi Vranjansku svitu

Posle novembarskog koncerta nazvanog Jesenje čarolije, kada su folklorašima ANIP Oro iz Pariza u goste došli drugari i komšije iz SKD Izvor, članovi ovog udruženja nisu počeli da se pripremaju za nadolazeće praznike, već su nastavili vredno da rade.

Tamo gde je mladost, gde se čuje frula ili razvuče harmonika, gde su pesma i igra, a sve nosi obeležja zemlje porekla, veoma se brzo tokom proba i nastupa atmosfera usija do ključanja. I ne samo da to uspeva mladima, već je KUD Oro proteklih dana, pored postojećih, osnovao i novu grupu, veteranski ansambl pod imenom Orovska garda. E, koliko je tu lepote! Nekad bili folkloraši, pauza, pa su opet folkloraši i kažu: “Stara ljubav zaborava nema”.

Uče se početni koraci u kolu

Kako se odmotava nova sezona, tako Oro svoj uspešan rad osvetljava novim koreografijama. Sa “Striži mili kume” nazvana je igra iz okoline Leskovca, za što slikovitiji nastup ansambl nabavljene su nove nošnje uz, treba to naglasiti, podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, na čemu su u klubu vrlo zahvalni.

VETERANI: Prvo okupljanje Orovske garde

U sali za probe i nastupe se radi, vežba, uspinje. Folkloraši Ora svoje korake u kolu usavršavaju naspram golemih ogledala, koja bi se mogla nazvati i “publikom”, jer su odraz onoga šta vide gledaoci u sali. Dakle, pred tim ogledalom svoju prvu probu odradili su i veterani i dopali se sami sebi, ne smeta što su nekad bili vitkiji i hitriji, srce im je i dalje poletno, zato su i samouvereno procenili:”Biće nešto od nas”.

Nastup najmlađih članova ANIP Oro

Ipak, na mladima svet ostaje, a vežbali su mlađi, ne samo korak već i pevanje sa dr Sanjom Ranković.

Raspevavanje sa Sanjom Ranković

Među onima koji i pevaju i igraju je Tea Maksimović (17), koja je svoj prvi solistički nastup imala upravo na Jesenjim čarolijama. Teaa je poreklom iz Kruševca i jedna je od najperspektivnijih članica ansambla.

– Ove godine završavam srednju školu u Parizu. Zzelela bih da studiram psihologiju. Volela bih i da postanem glumica – izgovara Tea.

Tea Maksimović

Sve može – kad se hoće, a Tea hoće.

– Celu noć sam bila pod stresom zbog solo nastupa. Uh, trema, sve dok nisam počela da igram na sceni. Nisam mogla da verujem da imam solo tačku, moju prvu solo tačku! Stvarno, neverovatno! Srećna sam što sam uz sebe imala prijatelje iz Ora, njihovo poverenje i podrška su mi mnogo pomogli. Mi smo jedna velika porodica, a igra sa njima čini nastup još boljim – izjavljuje Tea, koja je “Cigansku igru” u paru sa već iskusnim Stevanom Stankovićem, odigrala kao prava zvezda.

CIGANSKA IGRA: Tea i Stevan

Druženje sa školarcima

ANIP Oro jeste etno-igračko-pevačko udruženje, ali svako od članova ima i malu pedagošku ulogu. Važno je zemlji prijema osvetliti odakle potičemo i kakvi smo, ali i biti dobronameran, vedar i sve naše lepe osobine preneti na sunarodnike rođene u rasejanju. Tako je dopunska škola na srpskom jeziku pozvala vršnjake iz Ora, pa se u Kulturnom centru Roni predstavio pripremni ansambl našim igrama i pesmama.

Sa đacima dopunske škole

Poziv na tri adrese

Šubara ne sme da spadne sa glave, ni marama, cvetić iz kosice, maramica iz ruke. Od opanaka nema udobnije obuće, ali se nikako ne sme odvezati ili otkačiti, jer propade vizuelni ugođaj nastupa. Koračići su ulevo, udesno, na pstiima, na peti, ima i malih poskoka. Sve to na startu deluje previše teško, a kad se savlada – previše je lako, pa sledi:”Hoću još.” Na ovaj način se postaje pravi folkloraš, a ANIP Oro pokušava da privuče što više malih zemljaka, bez obzira što su rođeni Parižani i što im ” lakše iskače” francuski od srpskog jezika. Druženje je, takođe, sastavni deo proba i nastupa, a dokazano je da se spontano prenese i u celodnevnu svakodnevnicu. Zato, deco, malo stariji i još stariji, dođite u KUD Oro, probe su na tri adrese u Bobinjiju, Bondiju i Parizu, informacije, prijave i dogovore su na tel. broj: 06 63 18 61 49 (Aleksandar Trailović).

PREDAH: Uspomena sa probe

Detaljnije