Orden Aleksovoj diplomatiji

Ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice, Ordenom jugoslovenske zvezde prvog stepena odlikovan je akademik prof. dr Aleks Dragnic (90), državljanin SAD srpskog porekla, “za zasluge u gradenju pozitivne predstave o Srbiji i SRJ u Sjedinjenim Americkim Državama”, navodi se u obrazloženju.
– Hvala predsedniku Koštunici na odlikovanju, a hvala i “Vestima” što su mi prve javile tu radosnu vest koja me je do suza dirnula. Odlicjem predsednika SRJ moja dugogodišnja borba za istinu o srpskom narodu u americkom javnom mnjenju dobila je priznanje iz otadžbine – bile su prve reci akademika Dragnica.
Americka vlada je, nastavlja on, “u poslednjih desetak godina napravila puno grešaka prema Srbiji i mnogo se ogrešila o srpski narod, a te greške je sada potrebno što pre ispraviti zajednickim snagama”.
– Podržavao sam demokratske opcije u otadžbini, a kritikovao bivšeg jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševica. Smatram da mu je trebalo suditi u Beogradu, a ne u Hagu – kaže prof. dr Aleks Dragnic.
Ovaj naš istaknuti sunarodnik, roden je 1912. godine u americkoj državi Vašington. NJegov otac Novica došao je u Ameriku 1907. godine iz Župe Nikšicke, a majka Stana cetiri godine kasnije. Aleks je diplomirao je na Državnom univerzitetu, a doktorirao na Univerzitetu Berkli sa temom “Razvitak parlamentarizma u Srbiji 1869-88.”
Profesorsku službu je zapoceo je na “Western Reserve” univerzitetu, a predavao je politicke nauke i na Univerzitetu “Vanderbilt”.
Službovao je za vreme Drugog svetskog rata u Ministarstvu pravde, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu inostranih poslova SAD. Bio je i ataše za kulturu u Ambasadi SAD u Beogradu 1948. godine. U Beogradu je poslednji put bio 1981. godine. Akademik Dragnic je i predsednik Udruženja SAD za politicke nauke i prvi predsednik Severnoamerickog društva srpskih studija.

Autor zapaženih naucnih dela

Dr Aleks Dragnic predstavljen je i u knjizi “WHO IS WHO IN AMERICA” 1966. godine. Organizovao je i “Srpske dane u Vašingtonu” 1989. povodom 600. godišnjice Kosovskog boja. Kongres srpskog ujedinjenja odlikovao je akademika Dragnica Medaljom srpstva 1996. godine u Milvokiju.
Autor više naucnih dela medu kojima se, izmedu ostalog, isticu “Kosovo u fokusu srpsko-albanskih odnosa” na engleskom jeziku i knjiga o Nikoli Pašicu.