Одржан Српски фестивал на имању Саборног храма у Чикагу

Одржан-Српски-фестивал-на-имању-Саборног-храма-у-Чикагу

уторак, 15.08.2023,  12:30 -> 15:06

Одржан Српски фестивал на имању Саборног храма у Чикагу

Тродневни фестивал на имању српског Саборног храма. Овај догађај из године у годину привлачи све већи број посетилаца.

„Вратићу се једног дана“ – то је нешто о чему се често размишља, хиљадама километара далеко од Србије.Тако је било и на овогодишњем Србфесту, српском фестивалу на имању Саборног храма у Чикагу.

У трећем највећем америчком граду и широј околини, од Висконсина до Индијане, има 19 српских цркава и манастира. Само три су у самом граду Чикагу и ово имање на неколико минута од аеродрома О’хер је на централној локацији за све који желе да га посете.

Организатори кажу да је фестивал посетило чак десет хиљада људи, а и наш лични утисак је био да је било приметно више људи него раније.

Очигледно је да су Срби у овом делу света жељни дружења и да имају жељу да и далеко од родног краја буду што ближи свему што их везује за Србију.

Копредседавајућа Фестивала Јелена Стојаковић каже да велики број волонтера ово ради са огромним ентузијазмом:

„Ја мислим да је ово као неки велики вашар који се догађа у Србији. Али, овде у Америци ово није само за наше Србе овде, него је ово исто за наше комшије.“

Један од посетилаца нам са поносом управо и каже: „Ово је моја комшиница, ми смо је довели на Српски фестивал.“

Јелена Стојаковић наставља, и додаје: „Mи желимо да покажемо ко смо ми као Срби.“

Старешина храма, отац Дарко Спасојевић поздравио је све који су дошли овога пута и на скуп пословних људи.

„Драго нам је да видимо наше успешне људе који раде, привређују у широј заједници као и у нашој“, рекао је отац Спасојевић.

Уз наступ фолклорног ансамбла Око соколовo, чула се и хармоника, тамбурица и рок музика. Играња кола никад доста, а док смо шетали било је пуно поздрава од оних који живе у Америци, до других који су у посети фамилији.

Један од посетилаца, иначе из Лесковца, каже: „Први пут сам у Америци и дошли смо ту код ћерке и код зета, заиста смо дирнути, оволико Срба овде на једном месту.“

Једна од посетитељки, иначе родом из Крагујевца, додаје: „Феноменално, ми се трудимо сваке године колико је могуће да учествујемо.“

Раде Добрашиновић, познати предузетник у Чикагу и околини, каже: „Све ми се допада, наши људи, наша храна.“

Неколико дама шаље поруку: „Поздрав за Србију!“

Један други посетилац додаје: „Поздрав за РТС, волимо вас све, из дијаспоре.“

Овогодишњи Српски фестивал на имању Саборног храма у Чикагу показао је велику слогу и одличну организацију међу Србима у овом делу Америке и служи за пример и осталим парохијама широм овог континента.

Detaljnije