Od golmana do – golgetera

Poklonici fudbala u Australiji, pogotovo oni stariji, dobro pamte Dragoljuba-Džimija Milisavljevića. Nekadašnji reprezentativac, nezamenljivi golman slavnog Futskrej JUST-a, potom golman, trener, ali i predsednik najstarijeg srpskog fudbalskog kluba u Viktoriji Karltona, Ringvud junajteda, Ficroj Srbije i Ričmond Srbije (isti klub koji je promenom lokacija menjao i ime) opšte je poznat kao – Džimi Mils Koreja.

Nadimak Koreja nasledio je od svog oca Slavoljuba, koji se doselio na Peti kontinent sa prvom grupom emigranata, odmah posle Drugog svetskog rata.
Legendarni Džimi Koreja imao je karijeru kakvu mnogi mogu samo da sanjaju. Rođen je u Melburnu 1951. Fudbalom je počeo da se bavi kao devetogodišnjak u tada popularnom i uspešnom klubu naše zajednice Futskrej Džastu, u čiji prvi tim je ušao sa samo petnaest i po godina i, vremenom, ostao upamćen kao možda i najbolji golman u istoriji ovog kluba.
Leteo je Džimi između stativa kao retko ko pre i posle njega. Selektor reprezentacije Australije Rale Rašić, koji je s njim radio i u Džastu i kao golobradog mladića, mnogo pre punoletstva ga i uveo u prvi tim, pozvao ga je i u – nacionalnu selekciju.

Džimi Mils Koreja u akciji

Džimi Milisavljević je igračku, a kasnije i trenersku karijeru završio u svojoj Karlton, Ringvud i Ficroj siti Srbiji. I dan-danas je veran ovom srpskom kolektivu. Iako mu to nije obaveza, i dalje prati utakmice kluba u kojem je nekad blistao među stativama.
Pristalice ovog srpskog kluba i dalje se rado sećaju Džimija Koreje, i to ne samo po vrhunskim golmanskim paradama već i po tome što je i te kako dobro umeo da odigra i u ulozi centarhalfa, pa čak i špic igrača koji će – postići gol i doneti svom timu pobedu.
Jedan od takvih slučajeva dogodio se negde početkom 1975. godine, kad je trener Džasta Čedo Ćirković u utakmici Noćnog kupa protiv najvećeg lokalnog rivala Helasa na „Olimpik parku“ doneo jednu – nesvakidašnju odluku.

Milisavljević je po potrebi igrao i u napadu

Za naš tim je u tom susretu branio čuveni Milan Cvijić, a Džimi Milisavljević je sedeo na klupi za rezerve. Ćirković, nekad i sam dugogodišnji igrač, a potom trener koji je 17 godina sedeo na klupi Džasta, povukao je potez koji se i danas pamti. Pošto na klupi nije imao neki veći izbor, a želeo je da promeni rezultat uvođenjem u igru nekog svežeg, odmornog igrača, odlučio je da uradi nešto što nijednom treneru verovatno ne bi palo na pamet. U igru je poslao svog rezervnog golmana, ali mu je dao zadatak da – pojača špic napada.

TIM SRBIJE U RINGVUDU: Milisavljević drugi s leva

I, gle čuda – Džimi je postigao gol kojim je JUST slavio pobedu od 1:0! Za ono, ali i za ovo vreme, bila je to prava senzacija!
Te iste godine Milisavljević je napustio JUST i prešao u tabor tadašnje Karlton Srbije, koja je utakmice kao domaćin igrala na čuvenom „Komo Parku“. Branio je gol, ali je takođe kad god je bilo potrebno, igrao i na raznim drugim pozicijama u timu.
Džimi Milisavljević poslednjih godina uživa u penzionerskim danima kraj šarmantne supruge Cice. Putuje po svetu, a nekako najviše voli da sa svojom vikend-kućom na točkovima obilazi razne destinacije po Viktoriji i Novom Južnom Velsu. Član je i funkcioner Srpskog ribolovačkog udruženja u Melburnu, odlazi na takmičenja, ali uživa i u pecanju sa brojnim prijateljima u sopstvenom aranžmanu.
Džimi ima sedmoro unučadi, od sina Milana i kćerke Mirjam, i oni su mu najveća radost i ponos.

BIO I SUDIJA: Mladen Bubulj, Saša Milenković, Džimi Milisavljević, Aca Blagojević i Božo Milenković

Rašićevi „sokerosi“

Prvi i istorijski plasman Australije na Svetsko prvenstvo dogodio se 1974. godine kad je selektor reprezentacije bio legendarni srpski fudbalski stručnjak Zvonimir Rale Rašić.
Rašić je pored Džimija Milisavljevića među 22 putnika u SR Nemačku uvrstio još jednog Srbina – Dragana Daga Utješenovića.
Evo i tog čuvenog sastava Australije: golmani Džek Rejli (Melburn Hakoa), Džimi Milisavljević (Futskrej JUST), Alan Maher (Saterlend Šajer), odbrana: Dragan Dag Utješenović, Manfred Šajfer, Hari Vilijams (Sent Džordž), Piter Vilson (Sejfvej junajted), Ivo Rudić, Dejf Harding (Pan Helenik), Kolin Kuran (Vestern Saburbs), vezni red: Rej Ričards, Erni Kempbel (Markoni), Džimi Runi, Piter Olerton (APIA Lajkard), Džimi Mekej, Džoni Votkis (Sidnej), Džoni Voren (Sent Džordž), Maks Tolson (Sejfvej), napad: Gari Manuel (Pan Helenik), Atila Abonji (Sent Džordž), Adrian Olston (Sejfvej), Branko Buljević (Futskrej JUST).
Australija se našla u teškoj grupi – doživela je poraze od DR Nemačke (0:2), budućeg prvaka sveta SR Nemačke (0:3), ali i osvojila prvi bod na Mondijalima protiv Čilea (0:0).

Funkcioner u Savezu

Dragoljub Milisavljević, fudbalski znalac velikog iskustva, godinama je vodio Srbiju kao trener, ali je kasnije bio i predsednik ovog našeg kluba.
Nekako u isto vreme postao je i fudbalski sudija, a kao vrhunac njegove karijere je to što je bio možda i najistaknutiji funkcioner u Fudbalskom savezu Viktorije.

Menadžer Orlova

U doba kad je Zdravko Ljujić bio trener Springvejl Belih orlova, Džimi Milisavljević je tada obavljao ulogu klupskog menadžera.
Nešto kasnije je i završio svoju bogatu i izuzetno zanimljivu fudbalsku odiseju.

Чланак Od golmana do – golgetera се појављује прво на Vesti online.

Original Article