Naslovna izdvojeno Obilazak folklornih udruženja Francuske sa vladikom Justinom

Obilazak folklornih udruženja Francuske sa vladikom Justinom

obilazak-folklornih-udruzenja-francuske-sa-vladikom-justinom
Obilazak folklornih udruženja Francuske sa vladikom Justinom

Tokom protekle sedmice vladika zapadnoevropski Justin je sa predsednikom Saveza srpskog folklora Francuske obišao sva folklorna udruženja iz Pariza sa okolinom. Posetili su članove Mladosti, Izvora i Ora iz Pariza, zatim KUD Biseri iz Dransija i novoformirani folklor Sveti Nikola iz Pjerfta.

„Poruka koja je stigla od vladike je da su naša crkva i on zajedno podržavaju rad svih naših udruženja i da smo mi kao i crkva čuvari naše kulture. On je takođe istakao da crkva i folklor na neki način vezani. Primera radi naveo je kako se isto zove kolo kada se ustoličava sveštenik i da se ide se u krug oko oltara. Bio je oduševljen sa velikim brojem članova u svim društvima i svakom društvu je dao blagoslov. Takođe je svakom u društvu podelio malu ikonu belog anđela da ih čuva i sa svima podelio par toplih reči”, preneo je utiske Bojan Stefanović, predsednik Saveza folklornih udruženja Francuske.

U znak zahvalnosti za posetu i tople reči, svako folkloraši svakog društva mu je u znam zahvalnosti odigrali po koju koreografiju i nešto otpevali.

Foto: B. Stefanović

Detaljnije