Običaji Kosmeta za zemljake i turiste

U organizaciji SKUD Pontes-Mostovi iz Trsta održano je novo, sada već tradicionalno Srpsko etno-veče kome su uz velik broj naših zemljaka nenadano prisustvovali i italijanski turisti koji su obilazili ovaj deo zemlje.

– Za temu srpske etno-večeri bilo je Kosovo i Metohija. Organizovali smo malo predavanje o važnosti ovog dela Srbije za identitet našeg naroda, koje je bilo praćeno snimcima manastira i drugih znamenitosti. Naravno, ovaj deo naše otadžbine smo predstavili i pesmom i igrom, a zatim i bogatom trpezom za koju su zaslužene sve žene iz našeg društva – kaže Dragana Antonijević, potpredsednica SKUD Pontes-Mostovi.

Među gostima su bili paroh Raško Radović, koji je i otvorio svečanu večeru, Nemanja Sekicki, konzul Srbije u Trstu, predstavnici UO Crkvene opštine na čelu sa Radetom Milivojevićem i Zlatimirom Selakovićemi dugogodišnji prijatelj društva, Emiliano Eder.

– Specifičnost ovih manifestacija je što su 99 odsto gostiju zapravo Italijani, jer je i cilj cele manifestacije da im prikažemo razne krajeve Srbije. Uverili smo se da je ovo pravi model da im kroz lak i prihvatljiv način prikažemo i kulturne, verske, ali i gastronomske lepote naše otadžbine. Na ovaj način se širi istina o Srbiji i Republici Srpskoj – ističe Antonijević.

Draško Stojanović, član društva dodaje da je interesovanje Italijana iz godine u godinu sve veće, pa već sada imaju rezervacije za sledeće druženje.

– Za sada ovakve manifestacije organizujemo tri-četiri puta godišnje jer nije ideja u piću i hrani, već u pokušaju da suštinski približimo našu kulturu i običaje – ističe Stojanović.

Izložba

Tokom Srpske etno-večeri svi gosti su mogli da pogledaju i izložbu o 150 godina od prvog osvećenja hrama Svetog Spiridona Čudotvorca u Trstu.

Nikoljdanski koncert

Draško Stojanović najavljuje da SKUD Pontes-Mostovi 7. decembra organizuje Nikoljdanski koncert, ali i slavu društva.

– Svečanost će biti održana u teatru „France Prešern“ u Bagnoli kod Trsta, a slavlje će uveličati i dva kulturno-umetnička društva koja će ovim povodom doći iz Srbije.

Чланак Običaji Kosmeta za zemljake i turiste се појављује прво на Vesti online.