Novi zakon o strancima u Francuskoj

U sredu 21.februara francuska vlada će predstaviti novi zakon o strancima koji će obuhvatiti sve one koji nemaju francusko državljanstvo. Asocijacije i organizacije koje brane prava stranaca, izjasniće se o zakonu onog trenutka kada budu upoznati sa sadržinom ovog „zakona o azilu i imigraciji“.

Već juče su predsednik francuske vlade Edouard Philippe i ministar unutrašnjih poslova Gérard Collomb pokušali da uvere javnost da će zakon biti pravičan, precizirajući da će zaštititi državne interese ali i učvrstiti prava stranaca koji ispunjavaju uslove za boravak u Francuskoj.

Ovaj zakon bi trebao da podstakne imigraciju koja se bazira na dovođenje kvalifikovanih radnika koji fale Francuskoj. Ipak se asocijacije brinu da ovaj zakon ne bude veoma „grub“ prema onima koji obnavljaju svoju boravišnu dozvolu (papire) i onima koji žele da regulišu svoj boravak u Francuskoj.

Francuski premijer je izjavio da Francuska ima veoma dugu tradiciju prihvatanja ljudi iz drugih zemalja ali da je došlo vreme da se podvuku neke žute linije i da se najpre misli o svojim građanima koji žive na ivici egzistencije ili su nezapošljeni.

Predlog zakona se sastoji od 72 predloga od kojih se najveći akcenat daje na integraciju u društvo obaveznim učenjem francuskog jezika. Pominje se broj od 400 časova za one koji se jedva snalaze do čak 600 obaveznih časova za one koji se nikako ne snalaze sa francuskim jezikom. Osnovno znanje francuskog jezika bi trebalo biti uslov ne samo da dobijete francuske „papire“ već i u slučaju da treba da ih produžite.

Što se tiče onih koji podnesu zahtev za azil, rok za odgovor biće skraćen sa dosadašnjih 9 meseci na 6 meseci od podnošenja zahteva.

Da li će ova odluka o novom zakonu smiriti organizacije koje štite prava imigranata ostaje da se vidi.

Svi željno iščekujemo sutrašnji tekst zakona, znajući da veliki broj Srba živi u Francuskoj koji stalno produžavaju svoj boravak a i onih koji se nadaju da regulišu svoj boravak dobijajući „papire“.

Original Article