Novi početak na Novom Zelandu

Često nas teške životne okolnosti nateraju da donesemo sudbonosne odluke. Desilo se to i Milici Zjajić Mun, da se tužnih devedesetih, sa malim detetom otisne čak na Novi Zeland. Uz izvanredne preporuke nije bilo teško prikupiti obimnu dokumentaciju, ali…

„Sve je bilo dobro i lepo dok nismo došli do aerodroma… to je bilo teško… to je verovatno nešto najteže što sam morala da prođem u životu. Kada svi dođu, sa svima se pozdraviš, svi odjednom izblede, i samo vidiš svoje roditelje, male i stare…“

Ipak, dala je šansu novom početku, i nije pogrešila. Danas je Milica Zjajić Mun ostvarena, kako na profesionalnom, tako i privatnom planu. Kao profesor muzike, pored predavanja u oklandskoj gimnaziji, organizuje i koncerte, takmičenja, muzuičke radionice, a čak tri puta je dirigovala u Sidnejskoj operi. Glavni je koordinator za obuku budućih nastavnika, i svake godine oko 50 studenata prođe njenu obuku. Dobitnica je mnogih nagrada, a od nedavno je, na predlog kolega, primljena u u prestižno Kraljevsko udruženje za umetnost u Londonu.

„To je kao ključ koji otvara mnoga vrata. Sada saznajem šta je dostupno i predlažem svojim studentima da apliciraju….ima mesta za nove ifdeje, novine u obrazovanju… mnogi me zovu da im predložim ideje o tome šta bi moglo da se radi u Engleskoj u i svim članicama Komonvelta, tako da je vrlo interesantno“, kaže Milica Zjajić Mun.

Za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, dala je sve od sebe da ispravi iskrivljenu sliku koja je plasirana o našem narodu.

„Oni nisu imali svoje izvore. Tako da sam vodila demonstracije u glavnoj ulici, gostovala na televizijama i razgovarala sa urednicima spoljnih redakcija…“, deli sa nama bolne uspomene Milica Zjajić.

Mali porodični orkestar uvežbava i kod kuće. Njena deca, Sara, Ema, Stefan i Aleksandar izuzetno su nadareni za muziku, ali neguju i druge talente, kao i srpski jezik.

„I malo po malo…počinje karijera, posle 3 godine upoznala sam Pola…veliku podršku, veliku ljubav…sa sobom sam dovela ćerku od 4 godine, sa Polom imam još troje i to je moje najveće bogatstvo, moja deca, moja porodica, roditelji, muž – moji!“, iskrena je Milica.

Suprug Pol Mun, profesor istorije na Oklandskom univerzitetu i cenjen pisac, po majci je Crnogorac. Uči srpski jezik i obožava Beograd, čije ulice i ljude slika bez prestanka… Emocije kao da isplivaju, pa je želeo da nam to i kaže.

„Beograd je divan, puno volim srpski narod i svoju ženu!“

(Visited 5 times, 1 visits today)