Novi mandat staroj upravi

novi-mandat-staroj-upravi

Z. Vicelarević

NE MENjA SVOJ TIM: Saša Ivanović (stoji desno) i učesnici skupštine

Saša Ivanović ostao je predsednik Saveza srpskih udruženja u Nemačkoj odlučeno je na Skupštini ŠUN koja je održana u Noj Izenburgu. Skupština je održana u prostorijama Srpske zajednice Izvor a učestvovali su predstavnici 20 udruženja od ukupno 32 koliko ih ima u Savezu. Ivanović je dobio 11 glasova što je bilo dovoljno za pobedu, jer je drugom kandidatu za čelnika ŠUN, Draganu Ivaškoviću iz Srbije Dortmund, pripalo devet glasova.

Sastanak je počao pozdravnim govorima predsednika saveza Ivanovića i predsednika domaćina Ljubiše Torlakovića. Na početku je zapelo sa predlogom dnevnog reda, pa je posle više primedbi određena pauza da bi se usaglasio dnevni red. Posle pauze dnevni red je dorađen i na kraju usvojen uz 19 glasova za i jedan protiv. Za vođenje zapisnika je izabrana Milena Vojkić iz Zlatnog opanka iz Berlina, a u izbornu komisiju Krsta Prtljaga iz Dunav Hohajm i Dragan Đorđević iz Nove Generacije Šorndorf. Izveštaj o radu u proteklom periodu podneo je predsednik Saša Ivanović, a izveštaj o finansijskom stanju blagajnik saveza Ljubiša Simikić. Posle podnošenja izveštaja raspušten je stari Upravni odbor i prešlo se na izbor novog. Kandidature za predsednike podneli su Ivanović i Ivašković i posle glasanja za dva koraka ispred pobedu je odneo dosadašnji predsednik Saša Ivanović.

Stari-novi predsednik koji predstavlja Srpski centar Štutgart u svom Upravnom odboru je ostavio iste članove sa kojima je i u prethodne dve godine vodio Savez. Tako je potpredsednik saveza ostao Siniša Đokić iz Srpske zajednice Izvor Noj Izenburg, sekretarske poslove i dalje će obavljati Milena Vojkić iz Zlatnog opanka Berlin, a kasu i dalje voditi Ljubiša Simikić iz Sloge Kirhajm Tek.

Nadzornu komisiju sačinjavaju Robert Jovanovski iz SKC Ofenbah, Danijel Tadić iz SKC “Vuk Karadžić” iz Raštata i Milica Savković iz Sloge Manhajma, dok će kontrolu blagajne vršiti Krsta Prtljaga, Dunav Hohajm, Dragan Đorđević, Nova generacija Šorndorf i Vanja Borić, Sloga Štutgart.

Na sastanku bili su prisutni predstavnici sledećih udruženja: Zlatni opanak Berlin, Srbija Dortmund, Kolo Frankfurt, Dunav Hohajm, Radost Leverkuzen, Sloga Manhajm, Srpska zajednica Izvor Noj Izenburg, SKC Ofenbah, “Vuk Stefanović Karadžić” Raštat, Zora Ratingen, “Karađorđevići” Rojtlingen, Nova generacija Šorndorf, Borac Solingen, SKC Sindelfingen, Morava Štutgart, Sloga Štutgart, Srpski centar Štutgart, Kozara Štutgart, Dijamanti Vupertal, Sloga Kirhajm Tek.

Nisu bili prisutni predstavnici sledećih klubova: Drina Augzburg, Dunav Kolo Kolo Berlin, SNZ Mladost Berlin, Kolo Esen, Vidovdan Frankfurt, “Sveti Sava” Gepingen, Mladost Hamburg, Šumadija Hajlbron, Ambasador Keln, Jugos Minhen, “Sveti Sava” Štutgart i “Sv. Nikolaj Srpski” Ulm.

Dečja smotra u novembru

Posle izbornog dela bilo je govora o 15. dečjoj saveznoj smotri folklora koja je održana u Manhajmu krajem februara, kao i o Saveznoj smotri za izvođačke ansamble koja je na programu u subotu 25. marta u Berlinu. Na sastanku je odlučeno da je domaćin sledeće 16. dečje savezne smotre srpskog folklora Kolo iz Esena. Termin održavanja smotre je 25. 11. 2023.

Bogatiji za dva člana

Na sastanku su u ŠUN savez primljeni su i novi članovi SKC Karlsrue i SKUD Jelek iz Vupertala, tako da su sada u Savez 34 udruženja. Ognjen Kojčinović, predsednik Srpskog kulturnog centra iz Karlsruea zahvalio je Savezu na prijemu i za “Vesti” rekao da udruženje postoji još od 1976. godine i da je kroz istoriju menjalo predsednike i lokacije. Na pitanje zašto su čekali tako dugo da se prijave, odgovorio je da je skoro došao u Nemačku i da je SKC Karlsrue preuzeo pre godinu i po dana te da mu je trebalo vremena da se snađe. Zašto klub ranije nije bio član Saveza nije imao odgovor.

PODIGLI SMO KLUB: Ognjen Kojčinović

– Pre nego što je nova uprava preuzela SKC Karlsrue klub je bio na ivici propasti pre svega zbog pauze u radu nastale pandemijom korone. Ipak, vrednim radom uspeli smo oživimo klub koji trenutno ima 50 aktivnih članova, finansijsko stanje se popravlja, već neko vreme imamo dečje radionice, mališani u klubu uče ćirilicu. Pokrenuli smo nedavno i folklorni ansambl i na probama imamo već 30 igrača. Oni će u početku nastupati revijalno, a kasnije bi se uključi i u takmičenja da se deca druže i osete emocije koje prate nastupe. U što bolju pripremu folkloraša angažovali smo Danijelu Bodiroža za umetničkog rukovodioca koja se ovim poslom bavi i u SKC “Vuk Stefanović Karadžić”.

Proba folklornog ansambla SKC Karlsrue

Ofenbah nezadovoljan

PRIMEDBE: Robert Jovanovski

Pod tačkom raznom predstavnici Srpskog kulturnog centra iz Ofenbaha izrazili su veliko nezadovoljstvo odlukom žirija na nedavnoj Dečjoj smotri u Rajlingenu kod Manhajma i smatraju da su drastično oštećeni. U izveštaju žirija, kako je naveo sekretar udruženja Robert Jovanovski, Mirjana Zakić koja je ocenjivala muziku je napisala da se njihova pesma ” Dilmano Dilbero” ništa nije čula, a usled preglasnog ozvučenja tokom čitave koreografije muzički utisak nije bio zadovoljavajući. Predstavnik SKC Ofenbah postavio je pitanje predsedniku Ivanoviću ko je odgovoran da ozvučenje u hali bude u redu i da li to treba da bude razlog što su kažnjeni. Odgovor nije dobijen.

Nastup SKC Ofenbah na nedavnoj Dečjoj smotri

Detaljnije