Nova crkva po meri vernika

U nedelju je u Vircburgu održano prvo bogosluženje u novoj crkvi, a okupilo se više desetina vernika. Tako su se, posle deset godina bogosluženja u ovom gradu i pola godine od dolaska paroha Vircburške parohije Slobodana Tijanica, najzad stekli uslovi za okupljanje veceg broja vernika i organizovanje normalnog parohijskog života.
Secajuci se prvih okupljanja Branko Radic, višegodišnji clan Crkvenog odbora parohije u Nirnbergu, kojoj je do pre godinu dana i Vircburg pripadao, rekao nam je da je pocetak organizovanja crkve u ovom gradu bio težak. Prva crkvena slava proslavljena je u restoranu, jer nije bilo bogoslužbenog mesta.

– Na poziv sveštenika Dušana Kolundžica okupilo se svega nekoliko porodica – seca se Radic. – Posle nekoliko meseci uspeli smo da dobijemo termine za bogosluženje u maloj evangelistickoj crkvi u obližnjem selu Durhbahu. Tamo se održavalo bogosluženje jednom mesecno, punih 10 godina. Nedeljom je crkva bila zauzeta, tako da smo se okupljali uglavnom subotom popodne.
Dolaskom sveštenika Tijanica, sve više naših sunarodnika dolazilo je na bogosluženja, tako da je crkva ubrzo postala tesna. To što je udaljena od grada i što se do nje nije moglo doci tramvajem , takode je bio jedan od razloga za traženje nove crkve. Svima se nova crkva dopada, zadovoljni su i time što se u njoj mogu organizovati bogosluženja nedeljom i u danima crkvenih praznika.

Osim toga, do crkve se može doci tramvajem, brzo i lako. Posebno je dobro to što je u sastavu crkve i velika sala u kojoj se mogu organizovati crkvene proslave i svecanosti.