Nemačka, Češka, Poljska i NATO odbile slanje vojnika u Ukrajinu

nemacka,-ceska,-poljska-i-nato-odbile-slanje-vojnika-u-ukrajinu

Nemačka, Češka i Poljska neće slati vojnike u Ukrajinu, potvrđeno je danas, a nakon izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da to nije isključeno.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da slanje vojnika u Ukrajinu „ne bi bilo u interesu Zapada“.

On je upozorio i da bi u tom slučaju direktan sukob NATO i Rusije bio neizbežan.

U Parizu je održan samit evropskih lidera čiji je domaćin bio francuski predsednik Emanuel Makron koji je, nakon sastanka, saopštio da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajini, ali je naglasio da „ništa ne treba isključiti“.

„Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila“, rekao je Makron na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da su se učesnici složili da evropske i NATO zemlje neće slati vojnike na ukrajinsko tlo.

Šolc je rekao da postoji i konsenzus da vojnici takođe ne učestvuju aktivno u ratu, prenosi N1.

NATO bi vojnike mogao da pošalje samo ako jednoglasno zeleno svetlo daju sve članice, ali je to nepopularna tema jer bi takvi potezi mogli da prošire sukob.

Na sastanku Višegratske grupe u Pragu, poljski premijer Donald Tusk danas je takođe potvrdio da njegova zemlja neće slati vojnike.

Premijer Češke Republike Petr Fiala je takođe istakao da njegova zemlja „sigurno ne želi da šalje svoje vojnike“.

Slovački premijer Robert Fico rekao je da njegova vlada ne planira da predloži raspoređivanje, ali da neke zemlje razmatraju da li da sklope bilateralne sporazume o obezbeđivanju određenog broja vojnika koji će pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

Post Views: 73

Originalni tekst