NEMA POSLA ZA ONE SA Ić

Švajcarska štampa ovih dana je ponovo otvorila problem netrpeljivosti prema strancima koja u većini slučajeva započinje već prilikom predstavljanja. Strana prezimena su prva velika prepreka u životu, tvrdi jedan od domaćih novinara koji se pozabavio temom: „Može li se promenom prezimena izbeći odbojnost Švajcaraca prema strancima?“
Predlog o promeni prezimena prilikom dobijanja švajcarskog državljanstva potekao je od „sekondosa“ (pripadnika druge generacije stranaca). Oni su se pozvali na primer SAD gde je takav postupak odavno postao gotovo svakodnevna praksa. Prema tamošnjim zakonima, svaka odrasla osoba može da promeni prezime prema sopstvenom nahođenju. Jedina ograničenja važe za one koji bi to zloupotrebili radi nekih „mućki“ ili skrivanja zbog kriminalne prošlosti.
Brojna istraživanja su u Švajcarskoj dokazala da onaj ko traži posao sa nekim stranim prezimenom u proseku ostaje praznih šaka. Među pogođenima su upravo došljaci sa prostora bivše Jugoslavije, posebno oni čije se prezime završava na „ić“. Tako je ovaj vid netrpeljivosti prema strancima postao nacionalna tema u ovoj zemlji koja se na sva usta hvali svojom demokratijom.

Referendum

Kampanja bi tek trebala da počne, a već se oglasila nezaobilazna Švajcarska narodnjačka stranka (SVP) čiji je funkcioner Andreas Glarner izjavio da promena prezimena „ne dolazi u obzir“. On pritom tvrdi da dobro uklopljeni stranci nemaju nikakvih problema zbog svojih prepoznatljivih prezimena sa „ić“. – Ako „sekondosi“ prođu sa svojim predlogom, mi ćemo tražiti referendum – zapretio je Glarner.

Nestranačko udruženje „Sekondos plus“ lansiralo je zato ovaj predlog o obaveznoj zameni prezimena za koji se već zna da će izazvati burna reagovanja Švajcaraca, ali i negodovanja stranaca koji ne žele da se odreknu prezimena nasleđenog od predaka. Predsednik ovog udruženja u Argauu je Ivica Petrušić i on je u medijima zatražio da se o njihovom predlogu povede javna rasprava (uoči izbora u tom kantonu zakazanih za 8. mart).
Mlađani predlagači ostavljaju svakome na volju da odlučuje hoće li zameniti prezime pošto bude primljen u švajcarsko državljanstvo i to tek po sticanju punoletstva. Lično ime je važno obeležje i deo identiteta – kaže Petrušić.