Nega odojceta

Kad mama i beba stignu iz porodilišta kuci, sva pažnja ukucana usmerava se na novog clana porodice, kako bi bio zdrav i napredan. Cim se reši prva dilema: dojenje, ili flašica, glavna „briga“ je pravilna nega odojceta.

Za iskusne roditelje nema tajni šta je za njihovog mališana najbolje, ali ako je rec o prvencetu, nesigurnosti i dileme se roje. Da bi ih bilo što manje, razgovarali smo sa prof. dr Milošem Nikolicem, nacelnikom odeljenja Instituta za dermatologiju KC Srbije i šefom katedre Medicinskog fakulteta u Beogradu.

– Zbog pupka koji još nije otpao, kupanje bebe se u pocetku obavlja „po segmentima“: najpre pranje glavice i gornjeg dela tela, potom donjeg, izostavljajuci deo oko pupka. Ali, i taj region zahteva specificnu negu: obmotava se gazom natopljenom povidon jodom a prekriva suvom. Kada pupak, posle sedam do 12 dana otpadne, sam pupcic se neguje 3% hidrogenom, jednom dnevno, sve dok hidrogen, prilikom ispiranja, penuša – što je znak da to mesto još vlaži i da epitelizacija nije u potpunosti završena. Ako se pokaže da jod iritira kožu, odustaje se od njega i koristi antibiotska mast.

– Zdrava beba, rodena na vreme, imace sve funkcije zrele, pa ce i koža biti sposobna da obavi svoju zaštitnu ulogu. U toku prva dva-tri meseca po rodenju, u koži beba su aktivne lojne žlezde, pod uticajem hormona dobijenih preko placente od majke. Njihova aktivnost potom prestaje i one „miruju“ sve do puberteta. Iako je koža beba nežna, zahvaljujuci rožastom sloju koji je tanak, ali efikasan, ona predstavlja dobru barijeru. Ako je koža bez ljuspanja, crvenila ili osipa, ona je zdrava – napominje prof. Nikolic.

Da bi to i ostala, beba se neguje sa posebnom pažnjom i, vec od prvih dana, ima i svoju kozmetiku: sapun, šampon, kremu za telo. Potom slede mleka, losioni, kupke…

– Voda za kupanje trebalo bi da je mlaka, ne mnogo topla, da ne bi iritirala i isušivala kožu a iz istih razloga sapun bi trebalo da bude blag, po mogucstvu sa PH vrednošcu koja je prilagodena fiziološkoj kiselosti kože.

Ako je koža posle kupanja ipak suva i ljuspa se, trebalo bi je mazati odgovarajucim hidrantnim kremom, narocito delove pod pelenom i u pregibima. Ne bi trebalo previše izdašno koristiti neutralne emolijentne kreme (za omekšavanje kože), narocito leti, po vrucini, da se ne bi sprecilo isparavanje znoja sa površine kože a zimi, ako je beba utopljena a krema premasna, može se pojaviti milijarija, zacepljenje znojnih žlezda, koje se manifestuje pojavom sitnih plikcica i crvenih tackica po koži.

– Naslage na glavici bebe su cesta briga roditelja. Da bi se rešio ovaj problem, u narodu poznat kao „temenjaca“, u taj deo bi trebalo blago utrljavati bebi-ulje, koje ce ove žuckasto-belicaste naslage razmekšati a onda glavicu prati odgovarajucim decjim šamponom i skidati ih postepeno, tokom nekoliko dana.

Danas postoje i šamponi „za kupanje bez suza“, koji manje peku oci i ne „štipaju“, pa je kupanje za bebu uglavnom veliko zadovoljstvo.

– Da bi se sprecio ojed, neizbežan ako postoji poremecaj stolice (dijareja je cesto kisela a i dete se tada ucestano pere, što dodatno iritira kožu) trebalo bi poceti – od pelena. Bolje su one za jednokratnu upotrebu od starinskih, pamucnih. Potom opranu kožu premazivati odgovarajucim mekim, lako mazivim kremom. Pavloviceva mast, zbog lanolina koji sadrži, može ponekad izazvati kontaktni dermatitis a nije dobra ni za bebe koje imaju decji ekcem. Ukoliko ojed ni posle brižljive nege ne prode za tri do cetiri dana, valjalo bi potražiti savet dermatologa.

Korišcenje talka u toaleti bebe se više ne preporucuje, jer isušuje bebinu kožu i deluje abrazivno, a može se dogoditi i da mališan prospe talk po sebi, napravi beli „oblacic“ i udahne ga, što ce izazvati nevolju.

– Da bi se negom ostvarila svrha – ne bi trebalo preterivati ni u cemu, pa ni u onome što je dobro, kao što je primena emolijentnih kremova, koji zbog parfema i konzervansa mogu biti potencijalno alergogeni. Iako kod male dece alergije nisu ceste, dugim kontaktom genetski predodredena deca mogu biti senzibilisana – kaže na kraju, prof. Nikolic.

Zato je važno da sva sredstva za negu beba budu blaga, neagresivna, klinicki ispitana, a njihovi sastojci proverenog kvaliteta.