Naučnici: Najveći napredak u lečenju raka grlića materice u poslednje dve decenije

naucnici:-najveci-napredak-u-lecenju-raka-grlica-materice-u-poslednje-dve-decenije

Naučnici veruju da su na tragu možda najvećeg napretka u lečenju raka grlića materice u poslednjih 20 godina, koristeći već postojeće, jeftinije lekove umesto uobičajene radioterapije, prenosi Danas.

Prema rezultatima ispitivanja predstavljenim na ESMO medicinskoj konferenciji, ovim pristupom smanjen je rizik od smrti u 35 odsto slučajeva.

Britanska organizacija za istraživanje raka (Cancer research) finansirala je istraživanje i rezultate naziva „izvanrednim“.

Nadaju se da će klinike uskoro krenuti da primenjuju novu metodu lečenja.

Oko 1.500 žena u Srbiji svake godine dobije dijagnozu raka grlića materice, a 700 umre od ove bolesti, podaci su zdravstvenih vlasti.

Uprkos napretku ostvarenom radioterapijom, rak se vraća kod trećine žena, zbog čega su nove metode lečenja veoma potrebne.

„Kad lečite rak, vreme je ključna stvar.

„Sve je više dokaza koji pokazuju koliko je važno uključiti dodatne cikluse hemoterapija, pre drugih tretmana, poput operacija i radioterapija koje daju rezultate u lečenju drugih oblika raka.

„Ovom metodom ne samo da se smanjuju šanse da se tumor vrati, već se može brzo primeniti jer se koriste lekovi, već dostupni širom sveta.

„Uzbuđeni smo zbog napretka koje ovo ispitivanje može da donese u lečenju raka grlića materice i nadamo se da će kraći krugovi indukcione hemoterapije uskoro i da se usvoje na klinikama“, izjavio je Ijan Fulks iz britanske organizacije.

Tokom ispitivanja, novi vid terapije, primilo je 250 žena sa dijagnozom raka grlića materice – šestonedeljna hemoterapija karboplatinom i paklitakselom, praćena radioterapijom i hemoradijacijom.

Druga grupa pacijentkinja, njih 250, primila je uobičajenu hemoradijaciju.

Pet godina kasnije, 80 odsto žena lečenih novom metodom je preživelo, a u 73 odsto slučajeva bolest se nije proširila, niti vratila.

Kada je reč o pacijentkinjama koje su primale uobičajenu terapiju, preživelo je njih 72 odsto, a rak se nije vratio, niti proširio u 64 odsto slučajeva.

„Naše istraživanje pokazuje da ovaj kratak ciklus dodatne hemoterapije uoči standardne CRT terapije može da smanji rizik od povratka raka ili smrti za 35 odsto.

„Reč je o najvećem napretku ove bolesti u poslednjih 20 godina“, izjavila je Meri Mekormak, vodeća naučnica sa Instituta za istraživanje raka UCL i UCLH.

Ona je za BBC rekla da je „važno što su pacijenti živi i zdravi, kao i to da se rak nije vratio posle pet godina, što ukazuje da su velike šanse da budu izlečene“.

Ova dva leka za hemoterapiju su jeftina, dostupna i već odobrena za primenu, stručnjaci smatraju da bi vrlo brzo mogli da postanu novi standard lečenja.

Ipak, napominju da rezultati ne mogu da budu isti kod svake žene sa rakom grlića materice.

Kod nekih pacijentkinja koje su učestvovale u istraživanju, tumor nije zahvatio druge delove organizma.

Za sada nije poznato koliko bi terapija bila delotvorna i kada je bolest već uznapredovala.

Lekovi mogu da izazovu neželjene efekte poput mučnine ili gubitka kose.

Post Views: 20

Originalni tekst