Nasledstvo vrednije od zlata

Najmasovnije je bilo u Arzinjanu, gde je održana završna akademija Srpske dopunske škole  Sveti Sava iz Vićence. Okupilo se skoro svih 250 učenika iz osam nastavnih punktova, a preko 70 učenika izvelo je prigodan program u kome su predstavili brojnoj publici samo delić onoga što su sve naučili tokom školske godine.

Imaju i čime da se diče, ne samo da su prevazišli lekcije maternjeg-srpskog jezika, već su učili o geografiji, srpskoj istoriji i opštoj kulturi. Veliku pažnju njihove učiteljice posvećuju razvoju kreativnosti kod učenika, pa tako su organizovane kreativne radionice, Festival pameti, učestvovali su i postigli značajan uspeh na raznim konkursima, a najznačajnija je svakako nagrada učenicima ove škole na Vitezovom proleću. Po prvi put na ovim prostorima, imali su prilike da vide dečije pozorište i prisustvuju književnim večerima. Učenicima Srpske škole u Vićenci postali su i svojevesni primer, jer su oni glavna tema jedne od lekcija u udžbeniku engleskog jezika Republike Srpske, pod nazivom Srce je tamo gde ti je dom.

Održavani su i časovi veronauke i organizovana nastava u prirodi i edukativne ekskurzije. Uče se deca od malih nogu i humanosti, jer su i na ovoj svečanoj akademiji prikupljena novčana sredstva za pomoć dvojici njihovih vršnjaka.

Kraj školske 2015/2016. godine, uz prigodan program i podelu đačkih knjižica i diploma, obeležili su i učenici Srpske dopunske škole Jovan Miletić u Trstu, koja je organizovana u okviru Srpske pravoslavne crkvene Opštine Trst. Ovom prilikom, predstavnici 105 učenika ove škole recitovali su, pevali i igrali, a njihovoj svečanosti povodom uspešnog završetka još jedne školske godine, pored predavača i roditelja, prisustvovali su i zvaničnici Srpske zajednice i pravoslavne opštine Trst, ali i Konzul Republike Srbije u Trstu, Dragan Kićanović.

Na svečanim skupovima, knjižice podeljene i učenicima Srpske dopunske škole u Bruniku, mestu pokrajne Bolzano u kojoj živi značajan broj Srpskih državljana, ali i u Udinama, gde je ove godine, zahvaljujući entuzijastima Srpskih udruženja Nikola Tesla i Sloga Srpske dijaspore, počelo sa eksperimentalnim radom obrazovanja Srpske dece maternjem jeziku, odeljenje od 24 učenika.

Do sada je preko stotinu, sada već mladih ljudi, dobilo Diplome o završenom osnovnom obrazovanju u Srpskim dopunskim školama u Italiji, što je za njih nasledstvo vrednije i od samog zlata. Ne samo da su naučili svoj maternji jezik i pismo, već su doznali da su i pripadnici i nose gene, jednog ponosnog i snažnog naroda, koji je u vekovnim borbama i uspesima dokazao svoju jedinstvenost, ali i izuzetnost svake naše jedinke ponaosob, koje postižu najveće uspehe u raznim oblastima širom sveta. Sticanjem ovih znanja, skupa sa onim koje svakodnevno dobijaju u redovnim Italijanskim školama, dobili su jedno daleko povoljniju „ startnu poziciju“ u aktuelnom društvu u kome uspeh beleže samo oni najjači, jake ličnosti i novih ideja.

Sve to svakako ne bi se postiglo bez mnogobrojnih entuzijasta, roditelja i pomagača, a na prvom mestu predavača u Srpskim dopunskim školama u Italiji. Oni zvanični, ali i volonteri koji pomažu da se nove škole otvore su Olivera Abadić i Ivana Marjanović iz Vićence, Slađana Marković i Tatjana Dašić u Trstu, na području Milana srpsku decu maternjem jeziku uči Nataša Stojnić , a u Udinama, Vlada Martinović.

Jedna školska godina samo što je završena, ali se već sada sprovode ozbiljne pripreme da se već od naredne jeseni, širom Italije otvore nova odeljenja Srpskih dopunskih škola, kako na područjima gde one već uspešno rade, ali i na novim lokacijama gde srpska dijaspora u Italiji za to pokaže potrebu i interesovanje.