Narodni praznik Srba u rasejanju

narodni-praznik-srba-u-rasejanju

Z. Vicelarević

Orilo se hramom: Sva deca pevala Svetosavsku himnu

Svetosavska akademija u Frankfurtu priređena je u organizaciji Dopunske škole na srpskom jeziku u Hesenu i Pravoslavne crkvene opštine Frankfurt u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. Pre početka akademije, osveštan je slavski kolač, koji su lomili učenici sa sveštenikom Simonom Turkićem. Potom je izveden program koji su sa đacima pripremili nastavnici Dopunske škole na srpskom jeziku u Hesenu, Bojana Rakonjac, Tatjana Milanović, Mirjana Mišić, Sanja Stojanović Bojković, Zorica Mladenović, Olga Urošević i Vladimir Živanov. Akademiji su prisustvovali Biljana Bukinac, koordinatorka dopunske nastave na srpskom jeziku za Evropu, otac Slobodan Tijanić, otac Neđeljko Đokić i đakon Slađan Marinković, kao i učenici i roditelji.

Otac Neđeljko Đokić je održao prigodnu besedu o Svetom Savi i značaju njegovog rada za pravoslavlje i školstvo u srpskom narodu, a program je nastavljen recitacijama, muzičkim numerama i pevanju pesama o Svetom Savi. Mešovita grupa učenika iz Darmštata izvela je igrokaz “Majka i otac traže sreću za dete od Svetog Save” . Ulogu Svetog Save je igrao Vuk Tomić, učenik 5. razreda.

Učenici iz IZ Darmštata: Igrokaz o Svetom Savi

– Tradicionalno proslavljamo školsku slavu Svetog Savu zajedno sa našom Srpskom pravoslavnom crkvom u Frankfurtu. Ove godine imamo veću posećenost Akademiji nego prošle godine. Značajno veći broj dece je učestvovao u programu, a i u publici. Svi zajedno, kao što je to već naša praksa, sva deca koja su prisutna u crkvi na kraju pevaju himnu Svetom Savi. To je zaista jedan čaroban i impozantan trenutak – rekla nam je Biljana Bukinac, koordinatorka Dopunske nastave na srpskom jeziku.

Ona je posebno istakla način proslave Svetog Save u dijaspori.

Beseda: Otac Neđeljko Đokić

– U Srbiji je to školska slava koju slave učenici i nastavnici uužem okruženju. Roditelji obično ne prisustvuju proslavi. Ovde u pokrajini Hesen, pa i u celoj dijaspori, Sveti Sava je narodni praznik. Na našim priredbama, osim dece, naših đaka, bude mnogo i roditelja, baka, deka, rođaka, pa čak i ljudi koji nemaju dece. Tradicija je da se tog dana dođe u crkvu i zajednički sa ostalim pripadnicima srpske zajednice proslavi ovaj najveći školski praznik.

Kjara Ugrinaj, Elena, Dara i Saša Majilović

Elena Majinović (13) je učestvovala u programu.

– Izvela sam “Tamo daleko” na flauti. Nisam imala tremu jer već imam iskustva sa nastupima. Jedan nastup sam imala i dan ranije u školi u Bad Homburgu. Zadovoljna sam što sam učestvovala na našoj Svetosavskoj akademiji zajedno sa drugim učenicima koji su bili vrlo dobri u svojim nastupima. U publici sam imala podršku sestre Saše (10), drugarice Kjare Ugrinaj (11) i mame Dare.

Nastavnice koje su sa đacima pripremile program

Posle akademije učenici i sva deca dobili su paketiće koje su pripremili vernici Srpske pravoslavne crkvene opštine u Frankfurtu.

Lena Ivković i Dijana Avdić

Paketić i za Lenu

Mala Lena Ivković (6) kaže da je već pošla u prvi razred nemačke škole, a da će u srpsku školu od septembra, a na Svetosavsku akademiju je došla sa tetkom Dijanom Avdić.

– Baš mi se sviđa kako su deca pevala i recitovala. Možda ću i ja da recitujem kada budem u srpskoj školi. Najviše mi se svidelo kako je pevala devojčica Nika (Žurkić). Još sam dobila i paketić – kaže nam Lena.

Uživali u programu: Vanja Muškić Gulan i Luka Gulan

Recitovaće i Luka

Iako još ne ide ni u vrtić Luka Gulan je došao na Svetosavsku akademiju sa mamom Vanjom Muškić Gulan:

– Luka ima tek nešto više od dve godine i ove godine će u vrtić. Prelepa priredba i pohvalila bih sve učenike koji su nam priredili ovu Svetosavsku proslavu. Sve pohvale i našoj crkvi i nastavnicima koji su pripremili program. Deca su bila sjajna i nadam se da će i Luka jednoga dana da učestvuje u programu – rekla nam je mama Vanja

Nagrađeni učenici i Sava Bukinac

Crtali svetitelja

Prvi put je ove godine upriličen i nagradni likovni konkurs, a učenici su crtali na temu Sveti Sava. Nagrade najboljim autorima radova predao je Sava Bukinac, akademski slikar, koji je i idejni tvorac likovnog konkursa.

– Učenici su kroz likovni izraz pokazali kako oni vide našeg najvećeg svetitelja. Na konkurs je prijavljeno 60 radova podeljenih u tri starosne kategorije, pohvaljeni su svi učesnici, a nagrade je dobilo po troje najboljih u svakoj kategoriji. U kategoriji najmlađih od prvog do petog razreda nagrade su dobili, Darko Davidović, Vasilije Bojković, Eleonora Vuković, od četvrtog do šestog razreda, Eleonora Stojičić, David Leonardo di Gabriela i Nevena Iga, a u najstarijoj kategoriji sedmog i osmog razreda Aleksandra Katić, Jana Keseljić i Relja Radivojac – rekao nam je Sava Bukinac.

Deca su blagoslov

– Svečanu prazničnu liturgiju u čast Svetog Save služili smo u jutarnjim časovima, a Svetosavska akademija je održana u večernjim satima. Crkva je bila i ujutro puna vernika, a na akademiji je bilo još više naroda i dece. Dečica su bila divna, razdragana, vesela i svi smo osetili tu dečju radost. To je za nas ovde i našu zajednicu najveći blagoslov što smo osetili duh Svetog Save da budemo svi radosni kao deca – rekao je otac Simon Turkić.

Detaljnije