Nagrada "Rastko Petrović" uručena laureatima

Svečanost povodom Dana Matice iseljenika prisustvovale su značajne ličnosti političkog i javnog života Srbije i našeg rasejanja.

Povelje Matice iseljenika za 2016. godinu dodeljene su pojedincima i organizacijama iz Srbije i dijaspore, koje su tokom prošle godine značajno doprineli saradnji matice i iseljeništva.

Književnu nagradu Rastko Petrović za 2016. godinu dobili su dr Mihailo Vukas iz Geteborga za životno delo, dr Borko Đorđević iz Palm Springsa za proznu knjigu Stakleni mir-Džimi Karter i opasni Srbi i Jelena Ćirić iz Praga za zbirku poezije Muške pesme.

„To je kruna. Ne moja, nego stotine hiljada njih koji su aktivni i par miliona koji su pasivni, a koji nisu na ovom tlu. Na neki način da ih se setimo, na neki način da neko ima slobode i mogućnosti da im kaže: Braćo, ipak smo svi tu“, kaže prof. dr Mihailo Vukas, kardiohirurg iz Geteborga.

„Ja se osećam kao da sam u Holivudu i dobijam Oskara. U svakom od nas postoji jedna ili dve knjige, to je katarza. U meni su se pomešala sećanja iz mladosti, sadašnjosti i prošlosti u Americi, i morao sam da iskažem to“, rekao je dr Borko Đorđević, estetski hirurg.

„Kad je nešto, a definitivno ovde jeste povezano sa životom u dijaspori, nešto što treba da bude i spoj naše kulture i u mom slučaju, češke kulture, jer tamo živim, to ima veći značaj, viši je nivo svega toga i samim tim i veća obaveza“, Jelena M. Ćirić, pesnikinja iz Češke Republike.

Kao naša najstarija institucija ove vrste, Matica iseljenika i Srba u regionu, 2019. godine obeležiće 7 decenija postojanja.

Povelje Matice iseljenika Srbije za 2016. godinu:

Ovogodišnji dobitnici Povelje iz Srbije su Akademik Ljubiša Rakić, Marko Lopušina, Aleksandar Čotrić, Vukman Krivokuća, Prof. Dr Vladimir Grečić, Živadin Jovanović, Živorad Ajdačić, Petar Mićković, Živorad Žika Nikolić i emisija Večeras zajedno Radio Beograd 1.

Dobitnici Povelje iz regiona su Mlađen Cicović (Republika Srpska), Milan Đurić (Mađarska), Rade Bakračević (Slovenija), Savez Srba u Rumuniji, Dragan Crnogorac (Hrvatska) i Ivan Stoilković (Makedonija).

Dobitnici Povelje iz dijaspore su Radmila Milentijević (SAD), Mirko Latinović (Rusija), Stane Ribič (Slovačka), Željko Gojković (Australija), Borislav Kapetanović (Austrija), Majk Milićević (Kanada), Dejan Ilić (Nemačka), Aleksandar Žigić (SAD), Zoran Jovanović (Švajcarska), Stanka Tuović (Francuska).