Nagrada "Dositej Obradović" za životno delo Stevanu Bugarskom

Beograd je tekućeg meseca bio u znaku Dositeja Obradovića, književnika, mislioca, učitelja i narodnog prosvetitelja. Zadužbina Dositej Obradović u okviru Dositejevih dana, organizovala je raznovrsne i prigodne programe. U Dositejevom domu predstavljena je studija književnika Đorđa J. Janića Dositej između pravoslavlja i ateizma. U Sabornoj crkvi održan je pomen Dositeju, koji je služio starešina hrama, protojerej-stavrofor Petar Lukić, uz učešće Prvog srpskog pevačkog društva. Trinaestog aprila u Dositejevom domu bilo je priređeno aforističko podne, a 12. aprila 2018. godine, Zadužbina Dositej Obradović je na posebnoj svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni Raša Plaović uručila nagradu Dositej Obradović za životno delo, za 2017. godinu, gospodinu Stevanu Bugarskom. Ova nagrada, po pravilniku, dodeljuje se za životno delo, za sve discipline prosvete, književnosti i kulture.

U obrazloženju žirija i predsedavajućeg profesora Vojislava Jelića, vođen kriterijumima visokog moralnog i humanističkog karaktera i dosega dela stoji sledeće:

„Stevan Bugarski je vodeći naučni i kulturni poslenik među Srbima u Rumuniji, ugledni proučavalac gotovo svih oblasti srpske baštine, od znamenitih ličnosti poput grofa Đorđa Brankovića, Dositeja Obradovića, Save Tekelije, Miloša Crnjanskog, do srpske štampe, crkvene umetnosti, istorije srpskih svetinja, letopisne tradicije i političke istorije. Povezujući naučne i prosvetiteljske ciljeve i nastojanja, kojima je i Dositej Obradović predano služio i tako svome rodu zauvek osigurao uzorno mesto među prosvećenim narodima Evrope i sveta, on je svojim pregalaštvom postao čuvar srpske baštine i samosvojnosti Srba u Rumuniji. Rečju i delom Stevan Bugarski je učinio vidljivim ono najvažnije što matici pripada ali istom snagom i zamahom dopire i do njenih sunarodnika u rasejanju. Rušeći ograde koje nas dele sagradio je mostove koji nas spajaju.

Uvereni smo da je Stevan Bugarski, neumorni pregalac i poštovalac Dositejevog prosvetiteljskog zadatka, po svemu zaslužan i dostojan da primi nagradu s Dositejevim imenom i znakom. Žiri je radio u sastavu: Vojislav Jelić (predsednik), Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević.”

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine, profesor emeritus Dušan Ivanić, u svojoj besedi nakon uručenja nagrade ovogodišnjem slavodobitniku, među ostalog je naveo:

„Ako bi smo želeli na najbolji način da predstavimo Stevana Bugarskog, onda to možemo najbolje da uradimo jednom rečenicom Milorada Pavića, koji je za sebe rekao da je njegova biografija, zapravo, njegova bibliografija”.

Zahvaljujući na dodeljenom priznanju, gospodin Stevan Bugarski, otkrio je jednu nevidljivu i promisaonu vezu između njega i Dositeja Obradovića, u svetlu upravo dobijanja ove nagrade koja nosi ime po velikom prosvetitelju iz Čakova.

„A ja sam Semartonac i moja baba po ocu vodi poreklo iz porodice Paunkić iz koje je bila i Kruna, majka Dositeja. Tako da, gospodo, ako mi to neko zadovoljstvo, a jeste, od svih vas ja sam Dositejev najbliži rođak. Ovo sad je posebni događaj i posebni doživljaj, ja sedim i radim svoj posao i onda nađe se neko ko to primeti i ko to ceni, pa evo hoće da me i nagradi, a to je nešto nečuveno. I zato, blagodareći sada Dositejevoj zadužbini za pažnju koju mi je ukazala, zahvaljujući cenjenom žiriju što je izglasao meni ovo priznanje, hoću da se ponadam da nije dodeljeno zbog srodstva s Dositejem, nego da sam ga i zaslužio.”

Svečanost uručivanja ovogodišnje nagrade Stevanu Bugarskom bilo je propraćeno i bogatim umetničkim sadržajem, za kojeg su se pobrinuli Gudački orkestar filharmonije mladih Borislav Pašćan, pod upravom Đorđa Pavlovića i dramski umetnici: Milan Caci Mihailović i Andreja Maričić koji su čitali odlomke iz dela Stevana Bugarskog i Dositeja Obradovića. A program prema scenariju Radomira Putnika vodila je dramska umetnica Rada Đuričin, koja je kazivala i pouke iz dela Dositeja Obradovića.

Nagrada se sastoji od plakete s likom Dositeja Obradovića, dar Narodne banke Srbije, diplome, rad umetnika Dobrila Nikolića i novčanog iznosa koji daruje Zadužbina Dositej Obradović. Ovu nagradu su dosad dobili akademik Vladeta Jerotić, primadona Biserka Cvejić, književnik Raša Popov i akademik Ljubomir Simović.

Svojim prisustvom priznanje Stevanu Bugarskom, pored uglednih ličnosti iz beogradskog kulturnog života, svečanost su uveličali i predsednik Saveza Srba, Ognjan Krstić, poslanik Saveza u rumunskom Parlamentu, Slavoljub Adnađ, potpredsednik Saveza, Dejan Popov i direktor Srpske gimnazije Dositej Obradović u Temišvaru, Jadran Klanica.