Na časovima uče i običaje

Posle božićnih i novogodišnjih praznika učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen ponovo su u školskim klupama. Nastava srpskog jezika je počela u svim grupama u kojima je predviđeno, a reporter „Vesti“ posetio je odeljenje u Noj Izenburgu gradiću nedaleko od Frankfurta. U školi „Ludvig Uland“, u delu grada Gravenbruh, nastavu pohađa tridesetak đaka nastavnice Sonje Zrnić.

– Ovde imamo dve grupe učenika. U mlađoj grupi su deca prvog i drugog razreda, a u starijoj su deca od trećeg do osmog razreda. Ovo je čas integrisane nastave gde su deca, kroz povezanost više predmeta, učili o Božiću i običajima vezanim za Božić u srpskoj porodici kako je bilo nekada i kako se danas proslavlja. Na taj način uče i prave razlike i povezanost. Deca su, dramskim prikazom, naučila ulogu domaćina i domaćice u srpskoj porodici. Unošenjem badnjaka kao simbola povezanosti u porodici naučili su suštinu Badnje večeri i Božića – kaže nam nastavnica Sonja i dodaje da je u svim grupama radila ovakav dramski prikaz.

Isitiče da je u svemu naišla sam na veliku podršku roditelja

– Oni su spremni da podrže i druge ideje, kao na promera da kroz dramski prikaz pokažemo slavljenje krsne slave i Uskrsa. Jedan takav projekat planiramo da prikažemo na manifestaciji Ala je lep ovaj svet koji tradicionalno priređuje UP Sedmica iz Frankfurta.

Roditelji će, dodaje nastavnica, pružiti podršku u kostimima i scenografiji.

Jani Ranković, učenici šestog razreda nastava se dopada.

– Učimo puno o srpskoj kulturi i to nam je interesantno. Danas smo videli kako se slavi Božić i bilo nam je zabavno, a i naučili smo nešto kako je pre bilo. Znala sam nešto i ranije jer se kod nas kući isto slavi. Od nastavnice Sonje smo mnogo do sada mogli da naučimo, a moje drugarice i drugari iz razreda su dobri – kaže Jana Ranković.

U okviru svoji redovnih aktivnosti, Biljana Bukinac, koordinator nastave na srpskom jeziku u inostranstvu, posetila je časove grupe u Noj Izneburgu.

– Prema planu izvršen je uvid u nastavni proces kod nastavnice Sonje Zrnić. U sklopu toga bio je tematski čas. U ovoj školi postoje veoma dobri prostorni i organizacioni uslovi što je veoma značajno za postignuća učenika i rad nastavnika. Nastava se zbog toga odvija na kvalitetan način i efekti učenja su dobri – kaže Bukinac.

Sve naučio u Srbiji

Marko Jovanović je četvrti razred i ističe da dolazi redovno na nastavu sa mlađim bratom Stefanom koji u drugom razredu. O nastavi koja je upravo završena Marko kaže:

– Danas smo glumili Božić i bilo je baš super. Mi svake godine za Božić idemo u Srbiju i tamo palimo badnjak u crkvi i kod kuće, pa sam ja sve to već pre naučio, ali je ipak bilo interesantno.

Marko dodaje da najviše voli da se druži sa Dušanom Pisićem.

Veliko interesovanje

Biljana Bukinac navodi da postoji veliko interesovanje roditelja za nastavu na srpskom.

– Zbog toga ćemo u toku ovog polugodišta raditi na tome da što pre uspostavimo nastavu u još nekim novim grupama, pre svega u užem delu Frankfurta i okolini Frankfurta. Iako postoji veliko interesovanje, želim da sve roditelje i decu motivišem da se upišu u našu školu. Svi potrebni podaci se nalaze na sajtu Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu www.frankfurt.mfa.gov.rs – rekla je Biljana Bukinac.

Чланак Na časovima uče i običaje се појављује прво на Vesti online.

Original Article