MORAVCEM LEčE NOSTALGIJU

U organizaciji kluba „Stevan Mokranjac“ iz Beča u prostorijama Lengenfeldagase u dvanaestom bečkom okrugu održan je peti Jesenji sabor folklora, na kome su nastupila kulturno-umetnička društva iz Srbije, Rumunije i Austrije. Tokom zanimljivog programa, koji su vodili predsednik kluba LJutica Janković i Mileva Vrečić-čokić pored domaćina, nastupili su i KUD „Branko Radičević“, „Bambi Požarevac“, „Sveti Sava“ iz Graca te KUD „Izvor“ iz Vrnjačke Banje.
U glavni grad Austrije doputovali su i članovi i Akademsko kulturno-umetničkog društva „Mladost“ iz Temišvara, sa kojima „Stevan Mokranjac“ ima prijateljske odnose.

Predsednik kluba „Stevan Mokranjac“ LJutica Janković uručio je zahvalnice svim učesnicima Jesenjeg sabora.
– Drago mi je da smo ovom prilikom ugostili naše prijateljske klubove iz Austrije, Srbije i Rumunije i da smo i ovoga puta mogli da se družimo i učvršćujemo našu dobru saradnju. Bila je to prilika i da im uzvratimo gostoprimstvo, pošto smo i mi bili gosti svih ansambala, koji su večeras sa nama – istakao je Janković, dodajući da je na petom Jesenjem saboru nastupilo 6 ansambala.

Jesenji sabor folklora ćemo i dalje negovati. Interesovanje kulturno-umetničkih društava je veliko, ali zbog prostora koji imamo na raspolaganju nismo mogli svima da ispunimo želju – kazao je Janković.
Predsednik AKUD-a „Mladost“ iz Temišvara Borko Jorgovan rekao je da je društvo koje vodi, i pored svih obaveza, našlo vremena da doputuje u Beč, jer sa klubom „Stevan Mokranjac“ ima odličnu saradnju već četiri godine.
AKUD „Mladost“ iz Temišvara je inače domaćin naredne Evropske smotre srpskog folklora na čijim pripremama uveliko radi.

Iz kluba „Stevan Mokranjac“ koji je na prošlogodišnjoj Smotri osvojio zlatnu plaketu, najavljuju da se nadaju da će, ukoliko prođu kvalifikacije, otputovati u Temišvar.

Pripreme za evropsku smotru

Borko Jorgovan, predsednik AKUD-a „Mladost“ iz Temišvara ističe da se uveliko radi na pripremama naredne Evropske smotre srpskog folklora, koja će se 30. i 31. maja održati u ovom gradu u Rumuniji.
– Iako smo do sada već dva puta bili ukupni pobednici Evropske smotre, jednom u Vrbasu i jednom u Nemačkoj, iduće godine ćemo prvi put biti njeni domaćini – rekao je Jorgovan.
On je objasnio da će Evropska smotra srpskog folklora biti održana u zgradi Nacionalne opere u Temišvaru.

Rođendansko slavlje

Na Jesenjem saboru folklora obeležen je i rođendan Marije Nikolić, članice uprave „Stevana Mokranjca“ koja je rodom iz Doboja, a u Beču je završila ekonomski fakultet, nakon čega je našla zaposlenje.
– Za vreme mog šestogodišnjeg boravka u Austriji na studijama tražila sam društvo u kome bih mogla da nastavim da igram folklor, pošto sam dugo igrala u Doboju. Pre godinu dana sam pronašla „Stevan Mokranjac – rekla je Marija pohvalivši odličnu atmosferu koja vlada u ovom društvu, kako među igračima tako i u odnosima sa upravom.

Srpska kuća

U vreme održavanja Smotre biće otvorena „Srpska kuća“ u Muzeju sela u Temišvaru. Takođe ćemo upriličiti izložbu narodnih nošnji iz Banata, Srbije i Rumunije. U revijalnom delu biće predstavljen rumunski folklor“ najavio je predsednik AKUD-a „Mladost“, koje će iduće godine takođe proslaviti i 40 godina svog postojanja.
AKUD „Mladost“ je inače jedno od najstarijih srpskih društava u dijaspori i ima 80 aktivnih članova i igrača.
„Cilj nam je da očuvamo i prikažemo srpsku kulturu u svetu na najbolji mogući način i da se družimo“ – kaže Jorgovan.