Molitva za jedinstvo hrišćana u Lincu

more

  • Vladika Andrej
  • Vladika Anrej sa majkom protinicom Marjianom
Foto: FB vladika Andrej

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, u svojstvu člana Ekumenskog saveta austrijskih crkava, odazvao se pozivu Foruma crkava u Gornjoj Austriji, na tradicionalnu zajedničku molitvu i održao svečanu propoved na ovoj manifestaciji koja se uvek održava krajem januara svake godine. Ove godine molitva je trebala da se održi u pravoslavnom hramu posvećenom Sv. Vasiliju Ostroškom u Lincu, ali zbog same epidemije je održana u velelepnoj Rimokatoličkoj katedrali.

Molitva je počela svečanim ulaskom u hram svih predstavnika lokalnih crkava, pravoslavnih i orijentalnih crakava, rimokatoličke, evangelističke, reformatske, baptističke, metodističke i starokatoličke crkve. U ime domaća predstavnika Rimokatoličke crkve sve prisutne je pozdravio nadležni biskup dr Manfred Šojer. U delegaciji vladike Andreja bili su protojerej-stavrofor Dragan Mićić iz hrama Sv. Vasilija Ostroškog u Lincu, sa sinom đakonom Nemanjom Mićićem, kao i majka episkopa Andreja protinica Marijana i pripravnik pri EUO Aleksandar Savić iz Beča.

Pročitani su molitveni stihovi iz Svetog pisma vezani za rođenje Hristovo i za dolazak tri mudraca sa Istoka koji su zvezdom bili vođeni doputovali u Vitlejem. O tome vladika Andrej u svojoj svečanoj besedi propovedao i povezao tu radosnu istoriju spasenja sa duhovnim putem svih verujućih kroz hristovu crkvu. Predstavnici crkava su pozvani da tesno sarađuju na polju međuhrišćanskih odnosa.

Na kraju molitve, domaćini Bogorodičnog hrama u Lincu su zablagodarili svim prisutnim na učešću u manifestaciji i otpratili visoke goste sa poklonima, kao dostojni domaćini ovogodišnjeg međucrkvenog sabranja povodom tradicionalne zajedničke molitve za jedinstvo hrišćana.

Učesnici Ekumenskog saveta austrijskih crkava
Foto: FB vladika Andrej

moreOriginal Article