Molitva za dobre ocene

U hramu Svetoga Save u Hanoveru u subotu je svecano obeležen pocetak nove školske godine, a u centru pažnje bili su mali prvacici, koji su „važno“ i samouvereno zakoracili u novu, odgovorniju životnu fazu.
A, da sve nece biti baš tako preozbiljno i bez igre, zanimljivim prijemom i toplim recima pokazali su im sveštenik Milan Pejic i stariji drugari, pocev od drugog pa do desetog razreda.
Otac Milan molio je „da ih andeli cuvaju, da budu zdravi dobri i pametni daci“, a drugari iz drugog razreda cestitali su im i predali, u Nemackoj tradicionalne, “ šecerne vrecice“ sa slatkišima.
Za vreme liturgije pevao je decji hor, pre pocetka zvanicnog upoznavanja plana rada i programa, uz harmoniku sveštenika Pejica a starijim drugarima zaorila se i pesma „Mi smo deca vesela…“


Nezaboravan dogadaj

Iako za Jovanu, Ristu, Sladanu, Katarinu, dve Jelene i tri Andeline, nece biti baš jednostavno da maternji jezik uce na dva mesta, za njih ce prvi susret sa školom u crkvi, ipak ostati nezaboravan, a ovaj lepi dogadaj dugo ce da pamte i svi oni koji su mu prisustvovali.
Informacije o upisu dece u školu pri crkvi mogu se dobiti na tel. 0511Z 394 19 24 ili mobil 0173Z 232 09 92.

Roditelje i decu, a programom i planom rada upoznali su sveštenik Pejic i nastavnica Svjetlana Bojic. Ucenici su prema uzrastu podeljeni u tri grupe, a nastava ce se izvoditi svake subote od 14.30 do 17.30 casova. U Srpskoj školi pri crkvi, uci se veronauka, jezik i folklor, a sticu se i odredena muzicka znanja.
– Najmladi nece uciti slova vec samo jezicke pojmove kroz price i crtanje, dok ce stariji najpre da uce latinicu, a zatim i cirilicu – objkasnila je nastavnica Bojic
Medutim, Srpska škola pri crkvi po nemackim zakonima nije priznata, na što je ukazao i sveštenik Pejic, pa ce deca po mogucnosti srpski jezik morati da uce i u redovnim nemackim školama.