Mladost čuva srpsku reč

Pre ravno 25 godina, 1. aprila 1997. emitovana je prva srpska radio-emisija sa švajcarskog kanala K u Arauu. Grupa entuzijasta, u želji da se čuje i srpska reč, od tada svih ovih godina radi u interesu naših ljudi koja žive i rade u rasejanju, čuvajući srpsku reč, jezik i bogatu kulturnu baštinu. Redovno, svakog četvrtka, u terminu od 20 do 21 sat, na frekvenciji 94,9 megaherca, kao i na internet adresi: www.kanalk.ch stižu nove informacije iz oblasti javnog i društvenog života.

– Promovišući srpsku kulturu i tradiciju, ali i potrebu da se uključimo u multimedijalne i multikulturalne tokove, prihvatili smo se ovog značajnog i odgovornog posla sa mnogo patriotizma i ljubavi prema svom rodu. Bez ikakve materijalne nadoknade realizujemo veliki broj sati živog programa, pa se zato vremenom i redakcija menja jer ne mogu svi da izdrže, ne samo besplatan rad, već i to da sami plaćaju i put na neka snimanja. S pravom smatramo da posle svih ovih godina možemo reći da smo čuvali i sačuvali srpsku reč na prostorima gde živi i radi veliki broj naših sunarodnika – kaže Anđelka Krasojević, urednik radija Mladost.

Radio Mladost se ponosi velikim brojem gostiju koji su učestvovali u emisijama, počev od predstavnika klubova, KUD-ova, diplomata pesnika, glumaca, pevača, sportista i mnogih drugih.

– Poseban prostor izdvajamo za decu, roditelje i profesore Dopunske nastave na srpskom jeziku, sa željom da se ovaj važan segment obrazovanja populariše i okupi što veći broj mališana, nauči ih maternjem jeziku i razvije ljubav prema otadžbini. Imamo višegodišnju dobru saradnju sa maticom i njenim institucijama i informacije iz otadžbine su takođe deo koncepcije naših emisija. Godinama su naš zaštitni znak najavna i odjavna špica muzičke numere “Svilen konac” i “Nizamski rastanak” – ističe Krasojević.

Uz nju članovi redakcije danas su Danijela Glišić, Zoran Mihajlović Hari i Zoran Jovanović, koji ima zadatak za koordinaciju sa Švajcarcima.

– Prvi urednik radija Mladost bio je pokojni Milan Šmitran, koga se svi sa pijetetom sećaju – navodi Krasojević.

Milana Šmitrana sećamo se i mi u redakciji “Vesti” kao dugogodišnjeg saradnika.

Osnivači: Anđelka Krasojević, Aleksandra Kilibarda, Milan i Goran Šmitran

Brojne nagrade

Anđelka Krasojević, podseća da je uređivački tim na početku rada, već 1998. godine proglašen najboljim u konkurenciji 22 strane redakcije kanala K.

– Bilo je i drugih mnogo važnih i značajnih nagrada u proteklom vremenu, a svima koji su u prethodnim godinama dali doprinos kako bi naše emisije bile zanimljive, interesantne i sadržajne zahvaljujemo. Zahvalni smo i našim dragim slušaocima koji su bili uz nas i svojim pozitivnim pohvalama, ali i kritikama doprineli da nam emisije budu što bolje i slušanije.

Чланак Mladost čuva srpsku reč се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)