Mladi znaju svoje korene

mladi-znaju-svoje-korene

R. Patković

SABRANI OKO SLAVSKOG KOLAČA: Mladi sa protom Dangubićem

Sveti Sava je radosno i liturgijski proslavljen u parohiji dortmundskoj. Liturgijom je načalstvovao starešina hrama Svetog Luke, protojerej Danilo Dangubić uz sasluženje velikog broja vernih okupljenih.

U toku liturgijskog sabranja prelomljen je slavski kolač koji su prethodno napravila dečica iz parohijskog hora, a potom su se skoro svi mališani i pričestili. Oni su takođe učestvovali i u priredbi održanoj nakon bogosluženja. Ovogodišnju svetosavsku besedu održao je Uglješa Milenković.

Vredno je napomenuti da je najmlađe parohijane pripremala popadija Anđela Dangubić. Iako su svi rođeni u Dortmundu i okolini, u recitacijama i pesmama na srpskom jeziku oduševili su više od 200 prisutnih. Veliki aplauz bio je znak zahvalnosti svima koji su radili na realizaciji programa posvećenog ocu srpske duhovnosti.

ODUŠEVILI PUBLIKU: Parohijski hor

Dugo su vernici ostali u hramu Sv. Luke, duhovnoj oazi naših ljudi u Dortmundu i okolini, prepričavajući predanja o Svetom Savi i Hilandaru. Posebno su bila zanimljiva istinita sećanja hodočasnika posle posete Svetoj Gori i manastiru Hilandar. Mnogi su sa velikom pažnjom slušali izlaganja o čudotvornoj lozi Nemanjića koja rađa već osam vekova. Loza Svetog Simeona Mirotočivog pomogla je mnogima da postanu roditelji.

Poštovanje koje se Svetom Savi, ocu srpske duhovnosti, ukazuje u Dortmundu sigurna je garancija da mlada pokoljenja rođena u ovom delu Rurske oblasti nikada neće zaboraviti odakle potiču njihovi nacionalni i duhovni koreni.

Detaljnije