Mladi Srbi meta istraživanja

Švajcarski forum za migracije (SFM) pokazao je posebnu pažnju za mlade koji imaju od 15 do 24 godina i čije poreklo nije švajcarsko.
Švajcarski nacionalni fond za unapređenje naučnog istraživanja angažovao je SFM da sprovede istraživački projekat o mladima švajcarskog i nešvajcarskog porekla i njihovim porodicama. U ovom istraživačkom poduhvatu preuzeti su statitistički podaci iz 2000. godine, prema kojima je 40.000 mladih u Švajcarskoj pomenute starosne dobi bilo poreklom iz Srbije i Crne Gore. Po tim podacima, polovina ih govori srpski, 80 posto je u to vreme bilo duže od pet godina u Švajcarskoj, a polovina od tog broja je imala regularnu boravišnu dozvolu.

Dvostruka korist

Ova studija je, kako se konstatuje, sigurno jedna od mogućnosti za bolje upoznavanje, a njeni rezultati će koristiti ne samo nacionalnom fondu Švajcarske, već i društvu Srbije i Crne Gore, jer se na ovaj način ujedno stvaraju i učvršćuju načini za ostvarenje neposrednijeg kontakta i saradnje.

Iako stanovnici Srbije i Crne Gore pripadaju novoj migrantskoj grupi u Švajcarskoj, oni su se, prema raspoloživim podacima, prilično stabilizovali. Na osnovu dosadašnjih statističkih podataka, samo je 20 posto mladih rođeno u Švajcarskoj, odnosno samo 13 posto od njih ima švajcarsko državljanstvo. Pri upoređivanju mladih koji imaju švajcarsko državljanstvo sa onima koji ga nisu stekli, a poreklom su iz Srbije i Crne Gore, utvrđeno je da mladi sa švajcarskim pasošem nemaju samo bolje šanse u obrazovanju, nego su suočeni sa manje rizika da ostanu nezaposleni. Dok jedni mogu vrlo dobro da se integrišu u švajcarski sistem i društvo, drugi se susreću sa više problema.

SFM će sprovesti i anketu, ne samo sa mladima srpskog, odnosno hrvatskog govornog područja, nego i sa mladima istog uzrasta koji su portugalskog i švajcarskog porekla. Ovog proleća će biti anketirani mladi iz Ciriha i Ženeve, a na osnovu dobijenih odgovora SFM će imati bolju predstavu o tome kako se familije organizuju, odnosno kako roditelji i porodica prate mlade na putu odrastanja i sazrevanja. SFM očekuje da će dobiti i odgovore na pitanja vezana za životni put mladih u novoj zemlji.